Jazz33Protekle su dve večeri džeza u Kragujevcu. Završen je 16. Internacionalni džez festival na kome su gosti bili umetnici iz Austrije, Nemačke, Danske i Srbije.

Sinoć su, pred punom salom Knjaževsko-srpskog teatra, nastupili bendovi Serbian Džez Bre i Firebirds iz Danske.

Melodije i ritmovi Balkana u savremenoj džez formi, kao osnova za dalje istraživanje univerzalnog muzičkog jezika, ali i originalne numere, čine program benda Serbian Džez Bre.

Debi album objavili su 2013.i predstavili ga na festivalima u zemlji i inostranstvu.

“Promovišući foto-monografiju 70-ak srpskih džez muzičara napravio sam seriju koncerata po Srbiji.Tako je nastao ovaj bend,koji predstavlja fuziju džeza i balkanskog folklora. Mi ne možemo da sviramo kao da smo iz Nju Orleansa. Kroz našu muziku treba da se oseća odakle smo”, kaže Ivan Grlić, inicijator projekta Serbian Džez Bre.

Potpuno drugačiji zvuk, mešavinu džeza, slobodne improvizacije, surfa, bluza i klasike u avangardnom duhu donosi bend iz Danske.

Trio je dobio ime po baletu “Žar ptica” Igora Stravinskog.Na njihovom repertoaru su nadahnute obrade kompozicija ovog džezu bliskog autora, kao i drugih kompozitora klasične muzike.

“Inspirisani smo Stravinskim, ali i Hačaturijanom, Rimski-Korsakovom, Čajkovskim.Prepoznali smo se u tome i osećamo energiju velikih kompozitora, ali obrađenih onako kako bi trebalo da zvuče 2015.godine”, kaže Anders Banke, džez muzičar iz Danske.

Džez je jedna od najznačajnijih pojava u muzici 20. veka i, po nekim autorima, jedini autentični doprinos SAD-a svetskoj muzici.

Opstaje i razvija se, iako negiran i osporavan od izvesnog broja muzičkih stručnjaka.16. godinu za redom opstaje i džez festival u Kragujevcu, gde ovaj muzički stil dobija sve više poklonika.

Izvor: RTK