Kosovo2 Pošto nije dobilo potrebnu dvotrećinsku većinu država koje su pristupile glasanju, Kosovo nije primljeno u Unesko. Od 142 države koje su glasale, 92 podržale članstvo Kosova u Unesku, a protiv predloga bilo je 50 država. Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković rekao da je to trijumf istine i vrline.

13.33 – Kosovo nije dobilo dvotrećinsku većinu na Generalnoj konferenciji Uneska, neophodnu za prijem u tu organizaciju. “Za” glasale 92 države, 50 bilo “protiv”. Uzdržanih je bilo 29.

Ovde možete pogledajte kako su države glasale na Generalnoj konferenciji Uneska: Protiv prijema Kosova, Za prijem Kosova, Uzdržani na glasanju, Odsutni sa glasanja.

13.25 – Završeno glasanje. Brojanje glasova u toku.

13.10 – Počelo glasanje o prijemu Kosova u Unesko.

13.00 – Glasanju je pristupilo 170 država. Za predlog Srbije glasalo 58, protiv 88 država uz 22 uzdržane, dok predstavnici 16 zemalja nisu bili rpisutni u sali. Predlog Srbije nije prihvaćen.

13.00 – Glasanje je završeno. Bahami u poslednjem trenutku tražili da promene glas iz “za” u “protiv”.

12.50 – U toku je glasanje u Parizu. Predlog za odlaganje podržali: Rusija, Brazil, Indonezija, Kina, Rumunija, Grčka, Angola, Argentina, Belorusija, Bolivija, Bocvana, Kipar, Kolumbija, Kuba, Eritreja, Španija, Etiopija, Gruzija, Haiti, Indija, Maroko, Meksiko…
Protiv: Francuska, Britanija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Crna Gora, Belgija, Estonija, Saudijska Arabija, Austrija, Bugarska, Nemačka, Mađarska, Australija, Ujedinjeni Arapski Emirati… BiH uzdržana.

12.35 – U toku je glasanje o odlaganju predloga. Devet zemalja nema pravo glasa.

12.30 – Kina smatra da bi prejem Kosova u Unesko mogao negativno da se odrazi na dijalog Beograda i Prištine u Briselu.

12.25 – Austrija ističe da su joj bliski i Kosovo i Srbija, ali da je protiv odlaganja sednice.

12.15 – Britanija ističe da se nikad nije desilo da Generalna konferencija odbije zemlju koju je predložio Izvršni odbor i da bi to bio presedan. Ambasador Srbije odgovorio da je presedan i to što je predlog stavljen na dnevni red i da Kosovo nije država već teritorija.

12.00 – U toku je žučna rasprava. Srpski predlog podržale Rusija, Argentina, Kuba. Usprotivile se SAD (nema pravo glasa), Velika Britanija i Nemačka.

11.50 – Srbija predložila odlaganje odluke o prijemu Kosova.

11.40 – Počela sednica Generalne konferencije Uneska na kojoj će se raspravljati o prijemu Kosova.

Predlog da Kosovo bide primljeno u Unesko nije prošao jer je za dvotrećinsku većinu bilo neophodno 95 glasova, pa su za usvajanje predloga nedostajala tri glasa.

Među zemljama koje nisu podržale prijem Kosova su Brazil, Kina, Španija, Rusija, Indija, Kazahstan, Belorusija, Palestina, Severna Koreja, Slovačka, Urugvaj, Venecuela, Bahrein, Indonezija…

Uzdržani su, između ostalih, bili Bosna i Hercegovina, Kolumbija, Grčka, Nigerija, Peru, Poljska, Rumunija, Singapur, Trinidad i Tobago, Tunis i Zambija.

Za pristupanje Kosova Unesku između ostalih glasali su Belgija, Francuska, Kanada, Bugarska i Belize, Irska, Island, Italija, Litvanija, Malezija, Pakistan, Panama, Norveška, Novi Zeland, Portugal, Češka, Velika Britanija, Slovenija, Švedska, Švajcarska, Čad, Tajland, Turska, Avganistan, Albanija, Nemačka, Andora…

Predlog za prijem Kosova je prethodno obrazložen da nije u pitanju glasanje za priznanje Kosova kao države ili za ulazak u UN, već zahtev da se “građanima kosova omogući pristup kulturnim vrednostima i obrazovanju”, kao i da se “na kraju podrži misija Uneska”.

Na drugoj strani, ponovljeno je da bi prijem Kosova u Unesko značio politizaciju te organizacije, kao i kršenje međunarodnog prava.

Prethodno je Generalna konferencija na predlog Srbije glasala o odlaganju izjašnjavanja o ovoj temi, ali je taj predlog odbijen.

Protiv predloga Srbije bilo je 89 zemalja, za 59, 22 članice Uneska su bile uzdržane‚ a 16 nije prisustvovalo glasanju.

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković na početku sednice je predložio da se odluka o prijemu Kosova u Unesko odloži nakon čega je usledila žučna rasprava.

Predlog Srbije podržale su Rusija, Argentina, Kuba i Kina, dok su se usprotivile SAD (nema pravo glasa), Velika Britanija, Nemačka i Austrija.

Високи Дечани
Високи Дечани

Kada je ambasador Srbije zatražio da se odluka odloži, ambasador Velike Britanije je rekao da je protiv odlaganja jer se nikada nije desilo da Generalna konferencija odbije zemlju koju je predložio Izvršni odbor.

Srpski ambasador je rekao da je to tačno ali je naveo da je reč o presedanu jer Kosovo nije država već teritorija.

Nemačka je odbila zahtev za odlaganje odlučivanja sa obrazloženjem da je odluka već doneta na Izvršnom odboru. Ausrijski ambasador je naveo da su Austriji bliski i Kosovo i Srbija, ali da je njegova zemlja protiv odlaganja sednice.

Misija UN na Kosovu smatra da je reč o pitanju za Generalnu konferenciju.

Argentina smatra da prijem Kosova u Unesko nije u skladu sa Rezolucijom 1244 a Kuba da je u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Kuba je striktna u poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije i to su motivi zbog kojih je protiv članstva Kosova u Unesku.

Kina smatra da bi prijem Kosova u Unesko mogao negativno da se odrazi na dijalog Beograda i Prištine koji se vodi u Briselu pod pokroviteljstvom EU.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je za RTS da su se pred glasanje o članstvu Kosova u Unesku vršili veliki pritisci.

 

Izvor :RTS