TomaU Srbiji se obeležava državni praznik – Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali, a Centralna državna ceremonija održana je u Beogradu kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu.

Predsednik Nikolić je u spomen knjigu upisao: “Srbija i njeni saveznici su pokazali velikodušnost potpisivanjem primirja sa onima koji su spremali pogrom u svetu. Vreme primirja je priprema za oprost neprijatelju i završava se mirom za sve”.

Predsednik se poklonio i odao počast stradalima u Velikom ratu, a sa njim su bili i ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković i komandant Garde Vojske Srbije Milomir Todorović.

Na francuskom vojnom groblju u Beogradu položeni su venci. Vence su položili ambasadorka Francuske Kristin Moro, ambasador Nemačke Aksel Ditman, poslanik Pjer Iv Le Bornj, gradski menadžer Goran Vesić, te predstavnici Minsitarstva odbrane i diplomatskog kora, uključujući ambasadora SAD Majkla Kirbija i Rusije Aleksandra Čepurina.

Moro je izjavila da je 11. novembar dan kada se poklanjamo ne samo senima vojnika koji su pogunuli tokom Prvog svetskog rata, već i onima koji su dali svoje živote za otadžbinu tokom svih sukoba do sada.

Toma2Kako je rekla, tako se neće zaboraviti ni dvojica francuskih vojnika, koji su ove godine učinili najveću žrtvu, položivši svoje živote tokom operacije protiv terorizma.

Vesić je istakao da je Dan primirja i dan koji Srbija i Beograd posebno pamte, jer je u tom ratu poginulo između 15 i 20 miliona ljudi, a Srbija izgubila oko 1.250.000 ljudi, što je bilo oko 28 odsto od ukupne populacije.

Dan primirja se obeležava u svetu u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je na snagu stupilo primirje u Prvom svetskom ratu.

Srbija se sa ponosom i pijetetom seća stotina hiljada civila i ratnika, nevino i junački stradalih u borbama za odbranu i oslobođenje domovine, tokom četiri ratne godine.

U Srbiji se kao amblem tog praznika koristi cvet Natalijina ramonda, koji se svrstava u ugroženu vrstu i raste na Kajmakčalanu.