VucicU Srebrenici veliki broj policajaca obezbeđuje investiciono-razvojnu konferenciju “Srebrenica 2015” na kojoj učestvuje i srpski premijer.

“U gradu je danas prisutan veliki broj policije i svi se nadaju da će sve proći u redu i miru”, izjavio je jutros za RTS gradonačelnik Srebrenice Ćamil Duraković.

“Meni se kao domaćinu ne sviđa prisutnost ovolikog broja policije, jer nema relaksirajućeg efekta. Uglavnom, danas su u Srebrenici svi koji su i 11. jula bili protiv onakvog ponašanja ali ako policijske službe kažu da to treba tako mi smo to prihvatili i nadamo se da će sve proteći u redu i miru”, rekao je Duraković.

Ćamil Duraković kaže da je ovo prilika da se nakon dugog vremena govori o nečemu pozitivnom i da se ispravi ono što je bilo negativno.

Srna javlja da je veliki broj policajaca Republike Srpske, pripadnika specijalnih jedinica i bezbednosnih agencija prisutno jutros u Srebrenici i obezbeđuju prilaze ovom mestu.

Veliko obezbjeđenje je na ulicama i putevima koji vode ka ovoj varošici.

Kontrolišu se sva vozila i putnici koji dolaze u Srebrenicu, a saobraćaj teretnih vozila putevima u celoj regiji Birač danas je zabranjen.

Za saobraćaj su zatvorene i ulice u centru ovog gradića, gde bi trebalo da se parkiraju vozila učesnika konferencije.

Zbog izmenjenog režima saobraćaja škole u Srebrenici danas ne rade, kao i neke ustanove i firme.

Prisustvo današnjoj konferenciji potvrdili su predsednik i premijer Republike Srpske Milorad Dodik i Željka Cvijanović, kao i više ministara Srpske.

Kako je saopštila vladina Kancelarija sa saradnju s medijima investiciono-razvojna konferencija “Srebrenica 2015”, počeće u 11 sati, u Kulturnom centru Srebrenica.

Premijer je u Srebrenici prethodno bio 11. jula na komemoraciji srebreničkim žrtvama. Tada ga je napala razjarena masa i pogođen je kamenom u glavu.

Srpska delegacija i premijer su napadnuti kamenicama, cipelama i flašama s vodom.

Nakon incidenta naša delegacija se odmah vratila za Beograd.

Vučić je, pred odlazak u Srebrenicu, poručio da će Srbija toj opštini dati značajnu donaciju u novcu i veoma značajnu donaciju u neophodnim javnim objektima, odnosno finansiranju njihove izgradnje.

“To će biti veliki i ozbiljan novac kojim poreski obveznici Srbije i država Srbija žele da pokažu koliko nam je stalo do dobrih međusobnih odnosa Bošnjaka i Srba”, istakao je premijer.

Opština Srebrenica će, danas i sutra, na regionalnoj investicionoj konferenciji, predstaviti svoje privredne i prirodne potencijale, u znaku poruke: “Manje politike, više konkretnih projekata”.

Konferenciji će, pored Vučića, prisustvovati predstavnici svih institucija i entiteta BiH, članovi Predsedništva Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, predsedavajući Savetu ministara BiH Denis Zvizdić, predsednik i premijerka Republike Srpske Milorad Dodik i Željka Cvijanović, kao i zvanice iz društveno-političkog života.

U Srebrenicu dolazi i potpredsednik Vlade Crne Gore, izaslanici predsednika Slovenije, kao i zvanice iz Hrvatske.

 

Izvor: MONDO