Spomenici2Javni spomenici u Kragujevcu i okolini, njih četiri za koliko su obezbedjena finansijska sredstva, biće podvrgnuta konzervatorsko restauratorskom tretmanu.

Zahvati se obavljaju pod nadzorom stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu, a finansijska sredstva obezbedilo je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja.

Spomenik palim Šumadincima delo vajara Antuna Augustinčića u malom parku u kompleksu Miloševog venca iz 1932. godine, spomenik artiljercu Radivoju Raki Ljutovcu na Metinom brdu, spomenik borcima iz Prvog svetskog rata u Adžinim livadama i spomenik Drinske divizije drugog poziva u Gruži, opština Knić biće podvrgnuti konzervatorsko restauratorskim zahvatima.

Novca nema dovoljno da bi se nad svim znamenjima te vrste redovno i uvek kada je to potrebno sprovele mere zaštite, ali se zato vrši procena i postavljaju prioriteti na listama čekanja.

Vremenski uslovi, a naročito vlaga i neujednačene temperature, ne pogoduju spomeničkim obeležjima na otvorenim javnim površinama.

Nažalost to nisu jedini i najveći neprijatelji spomenika kulture.

Jedan od kriterijuma po kome se rangiraju liste jesu i značajni datumi u našoj istoriji i kulturi, na koje spomenici sećaju i u čiju su čast podignuti, pa je u vreme obeležavanja aktuelne godišnjice Velikog rata, izbor pao na javne spomenike koji se dotiču bitaka i junaka Prvog svetskog rata.Iz tog razloga, novac za ove radove, koji će početi naredne nedelje, obezbedilo je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja.

Izvor: RTK