Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i predsednik Upravnog odobra NALED-a, Vladan Atanasijević, potpisali su danas Sporazum o članstvu u regionalnoj mreži Programa sertifikacije povoljnog poslovnog okruženja u jugoistočnoj Evropi.

Ovim sporazumom Kragujevac u narednoj godini treba da ispuni niz uslova u unapređenju poslovnog ambijenta kako bi bio što konkurentniji za ulaganja.

Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji je dobio Sertifikat Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj kao okruženje povoljno za ulaganja na nacionalnom nivou, a sada ima mogućnost da uđe u društvo najboljih u Jugoistočnoj Evropi.

Zato je potrebno da ispuni čak 80 kriterijuma u 12 kategorija. Tim povodom potpisan je i Sporazum o članstvu u regionalnoj mreži NALED-a, koji obuhvata četiri zemlje u okruženju.

Sertifikacija će trajati godinu dana a prednosti stvaranja povoljne privredne klime omogućavaju i veće investicije.

Grad će preduzeti niz mera u cilju stvaranja povoljne privredne klime i već je u pregovorima sa nekoliko značajnih investitora, najavio je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Kragujevac se suočio sa velikom rupom u budžetu pa je i finansijska konsolidacija obeležila ovu godinu.

Najveći problem je preuzimanje zemljišta za formiranje industrijskih zona, a glavni cilj je smanjenje nezaposlenosti.

Kragujevac će već do kraja godine pokrenuti nekoliko značajnih poteza u cilju stvaranja povoljnijeg poslovnog okruženja, jedan od njih je i smanjenje svih gradskih taksi i firmarina, a preuzimanjem Centra za strna žita stvoriće se i uslovi za ulaganje u zemljšte koje je zbog lokacije zanimljivo investitorima.

Izvor: RTK