Lekari

Svečanom dodelom diploma na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu svoje visko obrazovanje završila je još jedna generacija lekara.

Diplome je stekao 161 lekar, 99 farmaceuta i 24 stomatologa, koji su i prva generacija diplomaca integrisanih studija stomatologije.

Pored njih, na svečanoj ceremoniji priznanja su posle odbrane doktorskih studija stekla i 32 doktora medicinskih nauka.

Svečanosti je prethodilo otvaranje Parka u dvorištu Rektorata, čime je počela nova tradicija za sve buduće diplomce Univerziteta u Kragujevcu.

Na kraju akademskog puta, i ovoj generaciji lekara, Hipokratova zakletva otvara profesionalni put.

Od danas, sa diplomama lekara, farmaceuta, i stomatologa, Kragujevac je bogatiji za blizu dve stotine ljudi, koji će u zdravstvenoj oblasti doprinositi uvođenju standarda moderne medicine, ali i prvom i osnovnom, pomaganju ljudima.

Svečanu ceremoniju obeležio je prigodan program, ali i prisustvo porodica koje su najzančajniji trenutak u obrazovanju svojih doktora ispratili aplauzom i emocijama.
Profesori Medicinskog fakulteta vidno su ponosni još jednom generacijom iškolovanih doktora.

Bez ijednog dana apsolventskog staža, od upisanih 27, 24-oro akademaca stiglo je do zvanja doktora stomatologije.

Najmlađi smer na ovdašnjem Medicinskom fakultetu je potvrda da ova visokoobrazovna Ustanova nastavlja svoju misiju stvaranja stručnjaka i naučnika u oblasti medicine.

Vidno raspoloženi i motivisani za primenu znanja u praksi, složni su u oceni da su uslovi školovanja, iako na smeru koji je u povoju bio na visokom nivou.

Prva generacija stomatologa pustila je korene u kragujevačkom zdravstvu, ali i u dvorištu Rektorata, gde su zasadili 24 sadnice.

Istina, nisu bili najspretniji u ovoj akciji, pa su našim prvim zubarkama svesrdno pomogli stariji i iskusniji.

Međutim, bitna je ideja, namera i volja da se oplemeni prazan prostor u blizini Rektorata.

Za narednu godinu, drugu generaciju diplomaca najmlađeg smera Medicine očekuje potraga za autohtonim vrstama voća, koje su danas obećali da će nabaviti i pokloniti naredne godine Botaničkoj bašti.

Izvor: RTK