Čepurin je šefu srpske države novogodišnju i božićnu čestitku ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kako je saopšteno sa Andrićevog venca, predsednik Putin je u čestitki, pored ostalog, izrazio nadu da će se konstruktivni i sadržajni kontakti dva predsednika nastaviti.

“U odlazećoj godini odnosi Rusije i Srbije su se razvijali u duhu strateškog partnerstva. Pokrenuti su novi zajednički projekti od uzajamne koristi u različitim oblastima”, naveo je Putin u čestitki.

Predsednik Rusije je naveo i da “visoko ceni Nikolićev dolazak u Moskvu, na proslavu 70. godišnice pobede u Velikom otadžbinskom ratu i učešće srpskih vojnika u paradi na Crvenom trgu”.

“To je uverljiva potvrda jedinstva pristupa naših zemalja poukama i nasleđu prošlosti. Nadam se nastavku naših konstruktivnih i sadržajnih kontakata”, napisao je Putin u čestitki, uz želju za dobro zdravlje i uspehe Nikoliću i njegovim najbližim, a “bratskom narodu Srbije mir i blagostanje”.

Predsednik Nikolić je tokom susreta sa Čepurinom rekao da je Srbija ostala privržena Rusiji.

“To je stav naroda, a mi političari postojimo zbog naroda, a ne obratno”, rekao je predsednik Srbije.

Saradnja dve zemlje mora značajno da se unapredi u oblasti ekonomije, istakao je Nikolić i dodao da bi Rusija da investira u proizvodnju u Srbiji i zajednički proizvod plasira na svom tržištu.

Komentarišući aktuelnu međunarodnu političku situaciju, predsednik je izrazio očekivanje će se EU vratiti saradnji sa Rusijom, jer je to u zajedničkom interesu.

“Rusija se opredelila za borbu protiv najvećeg svetskog zla – terorizma i da se uspostavi mir. Mogla je umesto toga da ulaže u bolji život svojih građana i da se bavi sobom. To su velika iskušenja, koja samo velika Rusija može da podnese”, konstatovao je predsednik Nikolić.

Ambasador Čepurin je konstatovao da je 2015. godina bila veoma teška i puna iskušenja.

“U narednu godinu ulazimo puni optimizma”, rekao je Čepurin i dodao da će ruska strana nastaviti da jača odnose sa Srbijom, posebno u oblasti ekonomije.

Izvor: B92