Toma3

Predsedik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da se raduje činjenici da je Evropa postavila Srbiju na mesto sa koga nema povratka, ali da treba da postoji oprez jer će poglavlje 35 pokazati da li Evropa Srbiju želi u svoje članstvo sa ili bez Kosova i Metohije.

Nema, smatra Nikolić, građanina Srbije koji nije osetio olakšanje i zadovoljstvo zato što je EU konačno prihvatila da vrednuje napore Srbije u poslednjih 15 godina.

Nikolić je sinoć za RTS rekao da je on na otvaranju pregovaračkih poglavlja insistirao u razgovorima za zvaničnicima EU.

“EU sada neće moći da vrati Srbiju u neku raniju fazu”, rekao je predsednik i dodao da Evropa može da bude nezadovoljna razvojem u nekim oblastima i poglavljima, ali Srbija bi trebalo da bude brža od Evrope.

Komentarišući njegovu raniju izjavu da nema mesta euforiji, Nikolić je rekao da ni premijer Aleksandar Vučić nije euforičan tip čoveka i da su oni saglasni da je reč o ogromnom uspehu koji bi trebalo da bude početak svih uspeha Srbije na putu ka EU.

Nikolić je poručio da otvaranje poglavlja znači i veću stabilnost za investitore iz celog sveta.

“Voleo bih da otvaramo poglavlja kojima uređujemo državu, ali bih voleo i da odmah dođemo do sporazuma o Kosovu i da vidimo šta je, u stvari, taj sporazum u očima Evropske unije”, rekao je predsednik Srbije.

Izvor: RTK