HOCEVAR

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar čestitao je danas Božić svim vernicima koji taj praznik slave 25. decembra, poručivši da kultura naših međusobnih odnosa nije u tome da jedni druge potčinjavamo, nego da jedni druge obogaćujemo

– Dokle god svi ljudi na svim nivoima ne zažive Isusovo milosrđe prema nama samima, među nama će biti nerazumevanja, sukoba i mržnje. To je razlog zašto papa Franja toliko naglašava da pre svega treba da se molimo jedni za druge – rekao je Hočevar u Božićnoj poslanici.

Kako je dodao, papa nas poziva da molimo za sve one koji su išli pogrešnim putem zablude i zločina i za sve one koji na bilo koji način uništavaju život, jer ko god uništava život, ponovo napada i progoni Isusa.

– Slavljenje Božića zato i jeste tako lepo, bogato, očaravajuće, jer sa velikim zanosom otkrivamo koliko smo nekome dragoceni, važni, koliko smo očekivani i dobrodošli, koliko smo u njemu jedinstveni, uvek postavljeni na pravo mesto i u pravi položaj. Omogućimo i mi takvo slavlje jedni drugima – poručio je Hočevar.

Kako je rekao, prihvatajući izazov Isusovog otelovenja, postanimo i mi jedni drugima pravi izazov novih odnosa i nove ljubavi.

– Neka budu zaista srećni i blagosloveni dani božićnog slavlja i neka bogatstvo milosrđa prati sve dane godine 2016. – rekao je Hočevar čestitajući Božić i vernicima istočnih crkava, uz poruku: “Mir božiji, Hristos se rodi, Vaistinu se rodi”.

On je naveo da je slaveći godinu milosrđa nužno treba da otkrijemo najtemeljniju i najosnovniju stvarnost, a to je da samo pravi odnosi prema svemu i svakome menjaju svet.

Hočevar je dodao da u razgovorima sa mladima uvek čuje jedne iste ođeke da nemaju nikakvu sigurnost za budućnost, pitanje zašto da studiraju kada neće imati posal, zašto da se venčaju kad neće moći da prehrane porodicu…

– Takva i slična, ali veoma teška pitanja, odjekuju mi sa svih strana – rekao je Hočevar dodajući da svi pomalo zaboravljamo da je sebi moguće osigurati život jedino ako najpre otkrijemo činjenicu da postoji jedna velika i mnogo šira stvarnost.

Božić poručio je ne slavimo zato da bismo uživali u nekom svom zatvorenom krugu, nego da bismo konačno promenili naše međusobne odnose.

– Isusovo rođenje u zemaljskoj porodici pretpostavlja dve stvari – da svako dete ima pravo na oca i majku i da svako dete može normalno da se razvija samo u društvu u kojem vladaju autentični porodični odnosi – rekao je Hočevar.

On je dodao da te činjenice zahtevaju da u bilo kojoj zajednici niko ne može da preuzme odgovornost ili vlast ako pre svega ne želi da služi toj zajednici, čistom i nesebičnom ljubavlju.

Izvor: Informer