Grad Kragujevac je obezbedio iz gradskog budžeta novac kojim će da se nadomesti manjak kapaciteta u vrtićima.

Vrtici2

U sadašnjim vrtićima ima 4.800 mališana, ali za još oko 1.000 mesta nema.

To znači da svaki četvrti dečak ili devojčica čeka na svoje mesto. Zbog toga je grad izdvojio 30 miliona dinara u nameri da u 2016. godini svi privatnici koji ispune uslove za čuvanje dece, od objekata, pa do ishrane, nege i pedagoškog i stručnog kadra, mogu da konkurišu.

– Veliki problem je nedostatak smeštaja za decu. Za gradnju novih vrtića potrebna su dva miliona evra, a ako bi se čekalo na njihovu izgradnju, pribavljanje svih urbanističkih projekata i rešenja, prošle bi godine. Ta deca ne bi ni dočekala da idu u vrtić, pošla bi u školu. Potrebno je oko sedam novih vrtića i zato je Skupština grada odlučila da finansira privatne vrtiće. U njima će mesta naći oko 500 mališana. Grad će da finansira ekonomsku cenu od oko 20.000 dinara, a roditelji će da plaćaju isto kao i u ostalim vrtićima – kaže Boris Kovačević, član Gradskog veća za vanprivredu.

Vrtići koji su u privatnom vlasništvu moraju da ispoštuju sve stroge kriterijume u vezi hrane, higijene, objekata i nege koju deca treba da imaju. U maju se raspisuje konkurs, a u septembru će deca krenuti u privatne vrtiće, kada će sa njima grad da potpiše ugovore.

Prioritet za upis imaju, kako stoji u pravilniku koji je donela Skupština grada, deca koja su žrtve nasilja u porodici, bez roditeljskog staranja i ona čije porodice primaju neki oblik socijalne zaštite. Uz njih, prednost imaju mališani čiji su roditelji samohrani. Ako deca imaju smetnje u psihofizičkom razvoju, ako su obolela, ili su njihovi roditelji teško oboleli, imaju prednost na listi za prijem.

U obdanište će pre biti upisana i deca ratnih vojnih invalida i onih koji imaju status raseljenog ili prognanog lica. Tu spadaju i deca čija je bezbednost, zdravlje i razvoj ugrožena zbog životnih okolnosti.

Pravo da upišu dete u vrtić, pored osetljivih grupa, imaju i porodice gde oba roditelja rade ili su redovni studenti.

Dva vrtića korak do dozvole

Zasad su dva privatna vrtića, kako saznaje „Blic“, blizu dobijanja dozvole, „Čili Vili“ i „Vrabac“, a i za ostale ima vremena da konkurišu i da ispune stroge uslove koje je propisala Skupština Kragujevca.

Izvor: Blic