Nova godina treba da bude početak velikog odskoka Srbije, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić istakavši da nema čarobnog štapića, već da treba da nastavimo sa reformama jer nam ništa neće pasti s neba.

U autorskom tekstu za praznicno izdanje “Večernjih novosti”, Vučić je naveo da je za prevazilaženje jaza između Srbije i visokorazvijenih zemalja potrebno stalno usavršavanje.

“Otpočeli smo ozbiljne reforme, ojačali infrastrukturu, sredili državnu kasu, uštedeli, povećali investicije i zaposlenosti, počeli da povećavamo plate i penzije, time i potrošnju. Stvaramo, ubrzano institucionalne uslove za još brži razvoj”, ocenio je Vučić.

On je rekao da je postao premijer da bi Srbiji i svima u njoj doneo neki boljitak, da bi ona postala ekonomski jaka, uređena i pristojna zemlja, te da bi svakom građaninu Srbije omogućio pristojan život.

“I voleo bih da imam čarobni štapić i sve to stvorim odmah. Ali nemam. I niko ga nema. Lično se pritom nadam da je i samoj Srbiji dosta čarobnih štapića”, istakao je premijer u autorskom tekstu.

On je naveo da je obećao upravo suprotno – teške mere, tešku štednju i težak rad, odnosno način na koji se do boljeg života stiže.

“I nisam nikad rekao ni da će da bude brzo, ni lako. Ali jesam da za Srbiju više niko neće morati da umre, da neće biti ratova i nestabilnosti”, podsetio je Vučić.

Srbija, po njegovim rečima, u budućnost mora preko ambisa velikim skokom.

“Po mom mišljenju brzi smo, ali moramo još brže. I znam da to nekom nije dovoljno, ali znam i koliki je jaz i koliko nije jednostavno postići idealnu brzinu. Broj nepismenih u Engleskoj je 1900. bio tri odsto. U Srbiji, 2002, više od pet odsto”, naveo je premijer dodajuć da je taj broj sada prepolovljen.

Vučić je istakao da moramo decu da učimo veri u sebe, radu i radnoj etici, štednji, a što mora da bude i osnov reforme prosvete – spoj rada i učenja te da usavršavanje treba da se nastavi i posle školovanja.

Strašno mnogo toga treba da naučimo i iz tuđih grešaka, a ne samo iz svojih.

“Zato, zbog tuđih grešaka, koje smo delom i mi platili, insištiram na građenju jake države, one koja istovremeno i stvara uslove, ali i utiče na glavne ekonomske tokove. Zato toliko požurujem ministre u reformama i posebno u dovođenju investitora i izgradnji ingrastrukture”, kaže Vučić.

Podsetivši na izreku da je “vreme novac”, premijer je rekao da želi da Srbija bude još brža – pogotovo u menjanju sebe.

“Mnogo toga je okamenjeno ovde, kod nas. Navike, mentalitet, mitovi”, naveo je Vučić, napominjući da je potreban “veliki pijuk” da se to razbije.

“I ako nekome nije jasno, borba protiv korupcije, hapšenja velikog broja onih koji su oštetili budžet, nije ništa drugo nego borba protiv ideje da stvari padaju s neba”, napisao je Vučić.

Govoreći o razlici između tajkunske države i države krupnog kapitala, Vučić je objasnio da prvu u kojoj tajkuni rade samo za sebe, otimajući od države, moramo da iskorenimo.

“Drugo, u kojoj krupni kapital radi u saglasju sa državom i za sebe i za državu, društvo, unapređuje ga i razvija, moramo da stvorimo i osnažimo”, poručio je premijer.

On je istakao da su znanje, moral i rad elementi našeg velikog skoka i našeg novog veka, kao i politika koja se zasniva na rezultatu, a ne na čarobnom štapiću.

“I što je najvažnije, pokazali smo to i ove godine, sve to nije nikakva utopija. Imamo rezultat, po prvi put posle toliko godina, i imamo osnov da verujemo da možemo još više i još bolje”, naveo je Vučić.

“Rad nam se isplatio, promene su počele, Srbija napreduje”, zaključio je premijer koji je svim građanima Srbije poželeo srećnu Novu godinu i Božić.

Izvor; RTK