Dusko1

Koraću je pozlilo pre oko dve nedelje tokom prenosa odbojkaškog meča srpske lige u ženskoj konkurenciji.

Rođen je 1955. godine u Beranama, 1978. je počeo da radi za Radio televiziju Beograd, a iako diplomirani ekonomista, odbio je da se bavi tim sektorom zbog sporta, pa je decenijama bio poznat po strastvenim prenosima bazičnih sportova, pre svega atletike.

On je 1987. godine odbio da bude glavni i odgovorni urednik sportske redakcije uz obrazloženje da bi urednici trebalo da budu iz Srbije.

Duško Korać – citati:
* Jusa i ja smo stari drugari
* Ne može se hemijom protiv magije.
* Jusa je spasao čitav sport… i vaterpolo i odbojku.
* Doviđenja, Džastine.
* Dok su bile reklame niste ništa propustili, nastavila je onako kako je i krenula – očajno.
* Ivan Grozni Miljković! Ne brinite nije u pitanju estetika, naprotiv on je momčina.
* Ponovo smo prinuđeni da slušamo američku himnu.
* Bilo je 9:9 a sada je 13:9 i već je bronhi situacija, lakše se diše.
* Šanse da izgubimo ovaj set su kao Brus Vilis i Mission Impossible.

Osim atletike, prenosio je i zimske sportove (bio je strastveni skijaš), vaterpolo, odbojku, formulu 1, boks, plivanje, pa i fudbal, koji je prestao da komentariše nakon incidenta na meču Dinamo – Crvena zvezda na Maksimiru kada je Zvonimir Boban udario policajca, što je doživeo lično, jer mu je otac bio pripadnik snaga bezbednosti.

Korać je ostavio dubok trag u srpskom sportskom novinarstvu, pre svega apelujući na jačanje bazičnih sportova, kao i surovom kažnjavanju dopinga.

U skorije vreme se isticao glorifikovanjem komentarima Juseina Bolta, Jelene Isinbajeve (generalno ruskih sportista), kao i srpskih, pre svih Ivane Španović, te kritike zapadnog sportskog sistema, u čijem centru su bile Sjedinjene Američke Države i česti doping skandali.

“Pobeda sporta nad dopingom, farmacijom, nad prevarantima, nad onima koji se drogiraju!”, čuvena je rečenica koju je Korać izgovorio nakon što je Bolt pobedio Džastina Getlina u trci na 100 metara na Svetskom prvenstvu u Pekingu prošle godine.

On je 2006. godine bio suspenedovan na mesec dana zbog “narušavanja profesionalnih principa tokom Evropskog prvenstva u atletici”, kada je iznosio i kontroverzne klasifikacije takmičara.

Izvor: B92