Uklanjanje snega ispred kuća, stambenih zgrada i poslovnog prostora je obaveza vlasnika tih objekata. Ukoliko to ne učine, preti im kazna, koja za fizička lica iznosi 5.000 dinara, a za pravna do 20.000 dinara.

Iz Komunalne policije podsećaju građane na obavezu uklanjanja snega i leda sa trotoara ispred dvorišta i stambenih zgrada, kao i ispred lokala i drugih poslovnih objekata.

To je, objašnjavaju u ovoj službi, predviđeno gradskom Odlukom o komunalnom redu, koja takođe podrazumeva i obavezu uklanjanja ledenica i snega sa krovova.

Za skidanje ledenica sa isturenih delova i krovova visokih objekata, kako kažu, zaduženi su pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade.

Ukoliko to nije moguće, obaveza Komunalne policije je da na adekvatan način ukaže na opasnost od obrušavanja ledenica, obeležavajući opasno mesto zaštitnom trakom.

S obzirom na to da su Odluku o komunalnom redu u prethodnom periodu uglavnom poštovala i fizička i pravna lica, u Komunalnoj policiji očekuju da će takav trend biti nastavljen.

Građani koji ne poštuju Odluku o komunalnom redu biće sankcionisani.

Novčana kazna za fizička lica iznosi 5.000 dinara, za pravna lica 20.000, a za odgovorno lice u pravnom licu 10.000 dinara.

Iz Komunalne policije apeluju na mlađe sugrađane da pomognu starijim komšijama u čišćenju snega sa trotoara ispred stambenih zgrada, u cilju stvaranja uslova za bezbednije kretanje.

Izvor: RTK