Toma

U Rektoratu Univerziteta u Kragujevcu, danas je održan sastanak užeg odbora Saveta za rekonstrukciju ”Kneževog arsenala”, kojim je predsedavao predsednik Srbije, Tomislav Nikolić.

Ovo staro industrijsko jezgro trebalo bi da postane novi centar kulture u Kragujevcu, pa se revitalizaciji pristupilo po fazama.

Prvi korak, koji je ustanovljen prilikom formiranja Saveta i bez koga ne bi moglo da se udje u proces rekonstrukcije, već je načinjen.

Posle komplikovane administrativne procedure, grad Kragujevac je postao i zvanično vlasnik parcele na kojoj se nalazi kompleks.

Pitanje obnove Arsenala, pokrenuo je predsednik Srbije Tomislav Nikolić i pre nešto manje od godinu formiran je Savet za rekonstrukciju Kneževog arsenala, koji čini 12 uticajnih članova.

Prilikom formiranja ovog tela, postavljeni su ciljevi da se u najkraćem roku reši problem vlasništva parcele na kojoj se nalazi stari idustrijski kompleks.

Na sednici užeg Odbora, saopšteno je da je Savet uz izuzetno komplikovanu administrativnu proceduru, uspeo da ukljiči grad Kragujevac, kao vlasnika celog Kompleksa.

“Trebalo je grupisati parcele, papire, utvrditi ko je platio, ko je vlasnik i naizad je prostor Arsenala pripao i uknjižio se na Grad Kragujevac. Sledeća faza, o kojoj sad pričamo je da Grad Kragujevac ustupi taj prostor na korišćenje FILUM-u. Kako sada stvari stoje, u pregovorima sa Vojskom, trebalo bi da se dobije za jedan sektor FILUM-a Dom Vojske”, kaže Radoslav Pavlović, savetnik predsednika Srbije.

Dom Vojske bi, prema planovima o revitalizaciji Kneževog arsenala bio prelazno rešenje.

Ideja je da se u postojećem kompleksu, koji je prilično ruiniran, oformi novo gradsko jezgro, koje bi bilo centar kulture i znanja.

Za kompletnu rekonstrukciju, potrebni su višemilionski iznosi u evrima, a prema najavama predstavnika Saveta, postoji mogućnost da finansijsku podršku daju i zemlje koje su učestvovale u izgradnji Arsenala.

Izvor: RTK