Istorijski arhiv Šumadije u Kragujevcu programima prati značajne datume naše istorije, ali je prevashodni zadatak ove ustanove da čuva dokumenta i pisanu gradju koji svedoče o prošlosti grada, njegovih institucija, o dogadjajima i ljudima i svemu drugom što određuje život jedne sredine.

Osnovni problem ustanove je nedostatak prostora za smeštaj arhivske gradje, koji bi se posle dugog niza godina, mogao rešiti u 2016.

Uknjiženje zgrade u kojoj je smešten Istorijski arhiv Šumadije u Kragujevcu, moglo bi da dovede do konačnog rešenja problema koji se tiče nedostatka prostora za smeštaj arhivske gradje, s obzirom da se svakodnevno u ovu ustanovu sliju gomile materijala koje treba sačuvati za vremena koja dolaze.

Predhodnu godinu u Istorijskom arhivu obeležile su tematske izložbe povodom značajnih jubileja naše istorije, a to je i deo aktivnosti predviđenih za 2016.

Ustanova koja je zbog specifičnosti posla koje obavlja malo skrajnuta iz središta naše svakodnevne pažnje, izuzetno je značajna jer čuva naše pamćenje u najširem smislu te reči.

Računa pre svega na našu svest o potrebi dostavljanja sveukupne dokumentacije o životu i dešavanjima ovoj ustanovi, jer je zaštita tih svedočenja osnovni interes i osnovna delatnost Istorijskog arhiva Šumadije u Kragujevcu.

Izvor: RTK