Plivanje1

Na jezeru u Šumaricama i ove godine će na Bogojavljenje biti organizovana duhovno sportska manifestacija ”Plivanje za Krst časni”.

Prijavljivanje kandidata je već počelo i trajaće do 13. januara. Pošto se i ove godine očekuje veliki broj učesnika, žrebom će biti izabrana 33 kandidata, koji će 19. januara plivati za krst časni.

Viteško nadmetanje “Plivanje za Krst časni”, tradicionalnu manifestaciju, koja je u Kragujevcu obnovljena 2004. i ove godine organizuju Šumadijska eparhija i Grad Kragujevac. Prijavljivanje potencijalnih učesnika je u Sportskom centru ”Park” na Zatvorenom bazenu.

“Svako ko želi da učestvuje u tome, mora da ode u Sportski centar ”Park”, na Zatvoreni bazen, da popuni obrasce i u sredu u 15 sati u sali Skupštine grada biće organizovano javno izvlačenje brojeva žrebom. Zato što uvek imamo mnogo više prijavljenih kandidata nego mesta za plivanje, jer 33-oje plivača može da pliva”, kaže Marko Pavlović, direktor SC “Park”.

Kandidati koji budu izvučeni žrebom, do Bogojavljenja treba da urade zdravstveni pregled u Sportskoj medicini i dobiju odobrenje od svog parohijskog sveštenika.

“Kada imaju kompletnu dokumetaciju i blagoslov i lekarsko uverenje, onda su sposobni i spremni za plivanje. Mi izvučemo uvek dvoje ili troje više, dve tri rezerve, tako da u slučaju da neko odustane ili ne prođe lekarski pregled, uvek imamo 33 plivača”, ističe Pavlović.

Za učešće u manifestaciji ”Plivanje za Krst časni” ne postoje ograničenja kada su u pitanju godine ili pol plivača. Od 2004. godine, za Bogojavljenski krst plivale su i dame, kao i osobe u sedmoj deceniji života, a bilo je godina kada su i maloletnici učestvovali u ovom viteškom nadmetanju.

Svi učesnici će pre odlaska na Šumaričko jezero prisustvovati Svetoj liturgiji u Staroj crkvi, a početak trke i ovoga puta blagoslovom će označiti episkop Šumadijski, gospodin Jovan.

Izvor: RTK