Za osnovce i srednjoškolsce u centralnoj Srbiji, danas je počela nastava, posle prvog dela zimskog raspusta. To ne znači da je završeno i prvo polugodište.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, donelo je odluku da se od ove školske godine, zimski rasput realizuje iz dva dela, u ukupnom trajanju od 20 nastavnih dana.

Novina od ove školske godine je da se kraj prvog polugodišta ne poklapa sa krajem kalendarske godine, kao što je to ranije bio slučaj.

U centralnoj Srbiji, učenici osnovnih i srednjih škola, prvi deo raspusta iskoristili su tokom novogodišnjih i božićnih praznika, a do kraja polugodišta imaće još tri radne nedelje.

“Najvažniji i najbitniji razlog za takvu odluku je da se ujednači broj nastavnih dana u toku prvog i drugog polugodišta, jer su prethodne godine pokazale, da taj neujednačen broj dana, stvara neku vrstu tenzije i kod dece i kod nastavnika. Tenzija je u tom smislu, što nije bilo dovoljno časova, ni za realizaciju, ni za sve procese koji se odvijaju u školi – provera znanja i zaključivanje ocena”, ističe Goran Joksimović, načelnik Školske uprave.

Nastavni dani tokom druge polovine januara, olakšaće pripremu svetosavskih svečanosti, koje se organizuju u svim osnovnim i srednjim školama, jer sada nema potrebe da deca koja učestvuju u programu, dolaze u školu tokom raspusta.

“Svetosavske priredbe su angažovale decu i remetile možda neke porodične aktivnosti. U ovoj situaciji pripreme će se odvijati tokom redovne nastave, tako da će na lakši način da se realizuje taj radni i svečani dan u školama”, kaže Joksimović

Prvo polugodište zvanično se završava 29. januara, a drugi deo zimskog raspusta trajaće dve nedelje. Međutim, zbog Dana državnosti Srbije koji se praznuje dva dana, 15. i 16. februara, a ove godine Sretenje zgodno pada u ponedeljak, učenici se u školske klupe vraćaju tek u sredu 17. februara.

Izvor: RTK