Trinaesta po redu manifestacija duhovnog karaktera, “Plivanje za Krst časni” biće održana na Bogojavljanje, u utorak 19. januara na Šumaričkom jezeru.

Većinu prijavljenih takmičara čine građani, koji nisu profesionalni sportisti, a među plivačima ove godine, su i dve devojke. Iako su najavljeni ledeni dani, u periodu do 21. januara, to neće uticati na održavanje trke, jer je temperatura vode konstantna, a ukoliko se pojavi poledica na površini jezera, organizatori iz Sportskog centra Park pobrinuće se da uslovi budu prihvatljivi duž staze.

Trideset tri plivača, na stazi dužine 33 metra, odmeriće svoju kondiciju, hrabrost, na Šumaričkom jezeru i ove zime. Zanimljivo je, da se u većini pravoslavnih krajeva, hrišćanski praznik Bogojavljanje obeležava ovakvom manifestacijom koja, iako sportska, ima simbol duhovnosti, i posvećenosti veri, kaže starešina Stare crkve, protojerej Milić Marković.

“Plivanje za Krst časni” organizuje Grad Kragujevac i Šumadijska eparhija. Pre početka trke, vladika Jovan sa sveštenstvom služiće moleban i blagosloviti učesnike.

Pored priznanja, pobednik dobija poklon zlatare Đani. Do sada su ovu vitešku titulu tri puta osvajali kragujevčanin Nikola Blagojević, i Borko Marić takmičar iz Vrnjačke banje.

Ko će ove godine biti pobednik znaće se posle proglašenja starta trke koje je zakazano za utorak 19. januar u 12 sati i 45 minuta.