Mensa je globalna organizacija koja okuplja osobe sa visokim koeficijentom inteligencije. Po takozvanoj Katelovoj skali, natprosečno inteligentni ljudi su oni, čiji je nivo iznad 148 po takozvanoj Katelovoj skali.

U Kragujevcu je nedavno za koordinatora Mense izabran Nikola Janković, koji najvljuje da će ova organizacija biti aktivnija u društvenom životu grada i da će kroz redovna testiranja uvećavati broj svojih članova.

Iako mnogi sebe smatraju inteligentnim osobama, na globalnom nivou, samo 2% ukupne populacije ima IQ iznad 148, koliko iznosi ”prag” na Mensinom testu.

Test za merenje ”pameti” sastoji se od jednostavnih geometrijskih figura razvrstanih u 36 zadataka, a potencijalni nosioci epiteta ”natprosečno inteligentan” imaju ponuđene odgovore i 40 minuta za rešavanje.

Koordinator Mense za Kragujevac, Nikola Janković kaže, da za polaganje ovog testa nije potrebna fakultetska diploma niti široko znanje iz opšte kulture, već samo logičko razmišljanje.

“Može čovek biti bukvalno i bez osnovne škole, ako ima pravilan ančin razmišljanja, ako razmišlja logično, on može da položi taj test bez problema. Tako da nije uslov nikakvo formalno obrazovanje. S druge strane treba naglasati, da nikako ne treba taj test shvatiti kao test na fakultetu, kao ispit. Ne možete ga pasti, ali ne možete ga ni položiti, jednostavno testirate svoju inteligenciju, a kao rezultat dobijete svoj koeficijent inteligencije”, rekao je Nikola Janković, koordinator Mense za Kragujevac.

U Kragujevcu trenutno postoji oko 15 aktivnih članova, kaže Jankovć, ali je potencijal grada mnogo veći, pa će se on kao koordintor, zalagati za redovno organizovanje testoranja u Kragujevcu i omosovljavanje zajednice natprosečno inteligentnih osoba.

“Napravićemo neku finu priču i sa Službom za transfuziju. S obzirom na to da za građane Srbije, u globalu, cena testiranja nije prihvatljiva, iako nije ni preterano velika. Studenti i učenici imaju povlašćene cene testirnja, a dobrovoljni davaoci krvi mogu da se testiraju besplatno”, kaže Janković.

Mensina pravila su ista u celom svetu. Test ne mogu da rade mlađi od 17 godina, a tokom života jedna osoba može maksimalno tri puta da proverava svoju inteligenciju, uz obvezan razmak od godinu dana između dva testa.

U Krgujevcu će ove godine biti orgnizovana bar dva testiranja, a svi koji ostvare rezultat preko 148, mogu da se aktivno ukuljče u rad lokalnog ogranka i učestvuju u brojnim humanitarno-društvenim akcijama koje su planirane.

Izvor: RTK