Sedamdesetih godina prošlog veka Kragujevac se razvija kao industrijski grad, privlačan za veliki broj gradjana iz svih jugoslovenskih republika koji se doseljavaju.

Kragujevac postaje veliko gradilište, niču čitavi stambeni kompleksi, osnivaju se institucije, organizuju brojni sportski i kulturni dogadjaji.

Radja se potreba za informisanjem stanovništva.

Prema popisu iz 1971. godine, u Kragujevcu je bilo 97.160 stanovnika.

U većini domova, tokom sedamdesetih, ovo je bio uobičajeni model radio aparata.

Od 18. januara 1970., sa tih istih aparata, prvi put su se oglasili voditelji Radio Kragujevca.

Za gradjane Kragujevca i Šumadije počela je nova informativna era.

Temelji Radio-televizije Kragujevac, kao modernog elektronskog medija kakav je danas postavljeni su pre 46 godina, tačnije 18. januara 1970., od kada Radio televizija Kragujevac izrasta u informativnu kuću od velikog značaja.

Radio Kragujevac bio je prvo elektronsko glasilo u okrugu.

Iako se na samom početku emitovanja, radilo u skromnim tehničkim uslovima, entuzijazam naših kolega koji su se prvi oglasili sa radio talasa, svakodnevno je slušaocima donosio informacije, zabavu i vesti iz zemlje i sveta.

Novinari Radio Kragujevca uvek su bili prvi na mestu dogadjaja i za razliku od informacija koje su se dobijale putem štampanih medija, tada počinje novo informativno doba u kojem slušaoci dobijaju informacije sa brojnih dogadjaja, gotovo istovremeno sa njihovim trajanjem.

Uz to, redakcija je organizovala programe koji su upotpunjavali život na ovim prostorima i u kojima su slušaoci bili aktivni učesnici.

Radio Kragujevac je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka bio najslušanija radio stanica u regionu, informacije i vesti emitovane sa naših radio talasa prenosili su i drugi elektronski mediji u Srbiji.

Želeći da finalno oblikuje i sprovede u delo dugogodišnja nastojanja da prizvodi i televizijski program, rukovodstvo Radio Kragujevca je 1996. godine donelo odluku da pokrene televiziju.

Tada je naša medijska kuća zvanično prerasla u Radio-televiziju Kragujevac.

RTK je iz sopstvenog studija i sopstvenim kadrom u domove gradjana Šumadije i centralne Srbije poslala sliku i ton.

Dva medija RTK svakodnevno proizvode radijski i televizijski program, realizujući informativne emisije, dokumentarno-filmski program, kao i brojne autorske emisije koje pokrivaju sve segmente društva.

Na prelazu iz 20. u 21. vek, koji je u našoj zemlji obeležen brojnim političkim i društvenim pojava, Radio televizija Kragujevac bila je medju najgledanijim i najslušanijim elektronskim medijima.

Gradjani su pravovremeno dobijali informacije sa svih značajnih dogadjaja, a veliku ulogu naša kuća je imala i u informisanju gradjana prilikom bombardovanja 1999. godine.

Početkom novog veka uvedene su i nove tehnologije, pa je tako modernizovan i naš rad.

Obezbedjene su najsavremenije kamere i predajnici za bolji kvalitet slike i tona.

Tokom prve decenije 21. veka menjaju se i zahtevi publike.

Gradjani postaju sve aktivniji na internetu i žele brzu informaciju.

Naša medijska kuća je to prepoznala, pa je u junu 2006., pokrenut i treći medij u okviru Radio-televizije Kragujevac.

Internet stranica je, prateći savremene trendove, 2011. godine redizajnirana i danas, se naše vesti vide u svim delovima sveta.

Televizija Kragujevac od 2008. godine ima regionalnu frekvenciju za radijski i televizijski program.

Izvor: RTK