Ulaganja

Vanprivredna ulaganja u predstojećoj 2016. godini karakterisaće obnova osnovnih, srednjih škola, vrtića, izgradnja fiskulturnih sala, trim staze, kao i adaptacije Knjaževsko srpskog Teatra, centra za negovanje tradicionalne kulture “Abrašević”.

Jedna od posebnih investicija biće kompletna adaptacija nekadašnje sale bioskopa Šumadija, kojom će Grad ponovo dobiti koncertnu, odnosno kongresnu salu.

Pored toga, za 62 miliona dinara iz gradskog budžeta konkurisaće Kragujevački mediji.

Novina je i dogovor sa privatnim vrtićima o finansiranju 80 odsto ekonomske cene, kako bi se pod jednakim uslovima koji važe i za Gradsku Ustanovu “Nadu Naumovi攑 zbrinuli najmladji u obdaništima.

Ulaganje u obrazovanje ove godine dostiže sumu od 142 miliona dinara.

To znači da će 10 osnovnih, 2 srednje škole i 3 vrtića biti na listi prioriteta.

U zavisnosti od stepena neohodnih radova, pažnja, ali i novac najviše se usmerava na: izgradnju fiskulturnih sala, povećanje energetske efikasnosti, adaptaciju krovova, izolacije, tavanskih površina.

Najavljeno je i obezbedjivanje besplatnih udžbenika za prvake, kao i finansiranje asistenata za fizičko obrazovanje.

Nekadašnji asistenti u nastavi kojima su dugovi iz prethodnog perioda narasli na 10 miliona dinara, mogu da očekuju isplatu starog duga.

Za obnovu vrtića Djurdjevdan biće izdvojeno 17 miliona dinara, a čak 30 miliona planira se za učešće u ekonomskoj ceni usluga privatnih vrtića.

Pored toga, ove godine očekuje se i veća finansijska podrška iz republičkog budžeta za školske objekte.

U oblasti sporta najavljene su investicija u trim stazu, krovnu površinu Hale Jezero, kao i podršku streljačkim klubovima, odnosno nabavku laserskih meta.

Vrata bioskopske dvorane Šumadija, posle deset godina biće otvorena za publiku.

Protekla 2015. godina bila je u znaku vraćanja nagomilanih dugova, pa je prema oceni članova Gradskog veća predstojeća investiciona.

Iako je mnogo objekata koji zaslužuju renoviranje, sastavljena lista prioriteta i adaptacije zavisiće neminovno od realizacije budžeta, odnosno priliva novca u gradsku kasu.

Lokalni mediji prošle godine bili su u senci obrazovanja, dok ove mogu da konkurišu za 62 miliona dinara.

Izvor: RTK