Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je u razgovoru sa predsednikom Međunarodnog društvenog fonda jedinstva pravoslavnih naroda Valerijem Aleksejevim,

povodom priznanja koje će mu biti uručeno na ceremoniji u Moskvi 9. marta, kada bi trebalo da se sastane i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, istakao da je velika čast biti dobitnik tako značajnog priznanja.

Predsednik Nikolić je dodao da je to priznanje ne samo za njega lično, nego i za Srbiju.

Nikolić je ocenio da je istorija srpsko i ruskih odnosa “istorija prijateljstva i ljubavi dva naroda”, i dodao da su ti odnosi na političkom nivou u pojedinim trenucima prekidani, ali da je nepomućena činjenica da je Srbija u borbi za slobodu imala ogromnu pomoć Rusije.

“Mi ćemo uvek biti zahvalni Rusiji na nesebičnoj i bratskoj pomoći u teškim trenucima naše istorije”, kazao je Nikolić.

Komentarišući aktuelnu političku situaciju Nikolić je ocenio da su pravoslavni narodi i hrišćanstvo uopšte pred velikim iskušenjima i da je veoma važno održavati kontinuiranu komunikaciju i saradnju.

Nikolić je konstatovao da migrantska kriza dodatno može da oteža ionako delikatne odnose u regionu.

Predsednik Međunarodnog društvenog fonda jedinstva pravoslavnih naroda je čestitao predsedniku Nikoliću na nagradi, istakavši njegov ogroman doprinos unapređenju odnosa Srbije i Rusije, saradnji pravoslavnih naroda i promociji hrišćanskih vrednosti.

“Predsedniku Vladimiru Putinu je veliko zadovoljstvo što dolazite u Moskvu da primite nagradu i što će razgovarati sa Vama”, naglasio je Aleksejev.

On se saglasio sa predsednikom da su izazovi pred pravoslavljem veliki i da Međunarodni društveni fond jedinstva pravoslavnih naroda ima brojne aktivnosti da kroz dijalog pomogne da se problemi i teškoće prevaziđu.

Nikolić je dobitnik nagrade Međunarodnog društvenog fonda jedinstva pravoslavnih naroda za 2015. godinu, koja će mu biti uručena na svečanoj ceremoniji u Moskvi 9. marta.

Predsednik Nikolić boraviće u radnoj poseti Rusiji 9. i 10. marta tokom koje će se sastati sa Vladimirom Putinom.

Izvor: RTK