Izgradnjom Centara izvrsnosti u Kragujevcu preskočićemo višedecinjski tehnološki zaostatak u oblasti biomedicine.

Od Banke za matične ćelije i građani će imati koristi, jer će njihovo čuvanje biti znatno jeftinije i sigurnije, izjavio je za našu televiziju rektor kragujevačkog Univerziteta prof. dr Nebojša Arsenijević.

U budućim Centrima izvrsnosti radiće se primarna istraživanja u oblasti medicine i biomedicine, koja je inače u velikoj ekspanziji u cilju pronalaska rešenja za neizlečive bolesti.
Kragujevac treba da postane centar u toj oblasti u ovom delu Evrope, čime preskačemo decenije zaostatka u tehnološkom razvoju. Najviše pažnje privlači Banka matičnih ćelija.

Iako je, posle više godina neizvesnosti, izgradnja Centra izvrsnosti počela, pomalo iznenađuje tišina domaće naučne zajednice, kaže Arsenijević. Sa druge strane, veliko interesovanje stiže od naučnika iz raznih delova sveta.

Godinu i po dana je rok da se Centri izvrsnosti izgrade i opreme na 11 hiljada kvadratnih metara. Sredstva Evropske investicione banke su obezbeđena, a mladim naučniicma koji će tu raditi biće na raspolaganju i stanovi čija je izgradnja u toku.

Izvor: RTK