Kada je likovni program u pitanju sve oči su uprte u vodeće institucije u toj oblasti, a to su u gradu, pored Filološko umetničkog fakulteta i kragujevački muzeji.

U dva izložbena prostora Narodnog muzeja, program za 2016. godinu obećava dobre postavke, a to je i neka vrsta moralne, osim profesionalne obaveze, ove renomirane ustanove, koja je to postala upravo zahvaljujući kvalitetu, koji postavlja ispred svega ostalog.

Da se zadovolje različiti ukusi, da budu afirmisane različite likovne tehnike, da umetnici pitanjima koja pokreću kroz svoju umetnost donesu kvalitet više, odu korak dalje u tumačenju savremenog trenutka, kako u svim aspektima sagledavanja tog pojma, tako i u medijima kojima se bave.

Mnogo je zahteva koje treba ispuniti, a na prvom mestu su kvalitet, inventivnost i originalnost. Poštujući sve to koliko se moglo sklopljen je program za 2016. u Malom likovnom salonu, koji je delom opredeljen i za predstavljanje kragujevačkih likovnih stvaralaca.

Mali likovni salon Narodnog muzeja, namenjen je uglavnom afirmisanju tekućeg stvaralaštva koje tek treba da prođe sud kritike. Za izložbe u drugom muzejskom izložbenom prostoru, u galeriji Narodnog muzeja, kriterijumi su strožiji i podrazumevaju već proverenu i potvrđenu likovnu praksu.

U ovoj godini videćemo u ovom prostoru i izložbu Jelene Šalinić Terzić, predavača na FILUM-u koja je zakazana za 6. maj kao i izložbu grafika iz muzejske zbirke.

Ovaj prostor rezervisan je i za afirmisanje delatnosti muzeja, a taj deo se odnosi na tematske izložbe i istraživanja koja sprovode odeljenja muzeja u svojim stručnim segmentima.

Izvor: RTK