Na korak od kupatila: Tijana, Tamara i Bojan Lazović
Dragi naši čitaoci, verujemo da svaka priča pronađe onoga kome je namenjena; poput poruke upućene iz dalekih vremena. Zato se danas baš i obraćamo svim onim ljudima koji su uspeli da vrate osmeh na lica na kojim još ima tragova suza.
Na korak od kupatila: Tijana, Tamara i Bojan Lazović
Na korak od kupatila: Tijana, Tamara i Bojan Lazović

Poput Bojanovog, Tamarinog i Tijaninog. To su deca iz porodice Lazović, mališani iz sela Banje kod Zubinog Potoka na Kosovu, koja imaju samo 15, sedam i pet leta. Ostali su i bez oca Rodoljuba i bez majke Valentine. Bolest je odnela i jedno i drugo u najlepšim godinama.

Tetka postala staratelj dece: Dobrica Sovrlić
Tetka postala staratelj dece: Dobrica Sovrlić

Uz njih su dve tetke: nezaposlena Nada Lazović koja je stigla iz Kragujevca da ih teši a druga tetka Dobrica Sovrlić, proglašena starateljkom, pet dana u sedmici radi na obližnjoj benzinskoj pumpi i vikendom odlazi kod dece da ih obiđe i donese zaradu.

Vlast, kao svaka vlast, obećavala je mnogo. Na žalost, deca su ostala u nezavršenoj kući, bez kupatila i kuhinje, bez osnovnih tehničkih aparata i nameštaja. Kada su članovi humanitarne organizacije Episkopije raško-prizrenske Majka devet Jugovića videli u kakvim uslovima žive ovi mališani, čija je majka nedavno umrla, uputili su nam apel i zamolili da učinimo koliko možemo.

Mnoge stvari mogu čekati, ali deca ne mogu. Njima ne možemo odgovoriti sutra, oni traže danas. Deca su kao knjiga u koju se treba upisati. Zato smo pozvali naše najjače oružje, naše čitaoce i ponovo otkrili da retko koja novina ima ovakve plemenite ljude. Od 22. januara uputili smo na adresu Lazovića ukupno 2.900 australijskih dolara, kao i 600 evra iz Evrope. Drugim rečima, pošiljka od oko 2.500 evra već će biti dovoljna da se angažuju majstori čim malo otopli kako bi se pristupilo izgradnji kupatila.

U pomoć smo pozvali i aktiviste humanitarne organizacije Srbi za Srbe, s kojima sarađujemo, a koji će nadgledati radove na terenu. Kao prvu pomoć odmah smo uputili sredstva iz Redakcije koja su nam ostavili čitaoci na raspolaganje: 300 AUD grupe anonimnih dobrotvora iz Sidneja, i prilog od 200 evra iz Nemačke od anonimne porodice koja je unapred novac darovala.

Upozorenje donatorima
Molimo sve naše čitaoce, ukoliko budu slali svoje priloge Vestern unionom, da obavezno navedu pored adrese i zemlju primaoca Kosovo, Srbija. Ukoliko se izostavi reč Kosovo, nijedna porodica na Kosmetu ne može na ovaj način da primi novac. To se verovatno desilo i sa uplatom od 300 dolara našeg čitaoca Marinka Pantovića iz Amerike, čiju donaciju porodica Lazović na žalost ne može da podigne. Danas su na snazi ovakvi propisi u srpskoj južnoj pokrajini, Kosovu i Metohiji.
Posle nam se javila humana čitateljka iz Danske čijih je 300 evra stiglo na tek otvoreni devizni račun starateljke Dobrice Sovrlić. I bračni par penzionera iz Kirhajma u Nemačkoj, rodom iz okoline Svilajnca, donirao je ovoj deci 100 evra, posredstvom naše centrale u Frankfurtu.

A baš na Savindan, na dan najvećeg srpskog svetitelja Svetog Save, zasule su nas pošiljke iz Australije, uz najavu novih. Anonimna porodica iz Sidneja poslala je 400 dolara uz molbu da se novac prosledi porodici Lazović. Još 200 australijskih dolara stiglo je za Bojanu, Tamaru i Tijanu od naših humanih čitalaca: Vela i Mile iz Sidneja zamolili su nas da ček prosledimo na Kosovo.

A još jedna anonimna familija iz Sidneja, uputila je – 2.000 dolara. Sva ova sredstva već su stigla u ruke starateljke Dobrice Sovrlić, koja je još u čudu! Toliko da joj ovog časa i reči nedostaju. Ona još ne može da veruje da se to njima dešava. Ali, zato su se, reče tetka Nada Lazović, deca uprkos gripu, koji ih je oborio u postelju, radovala iz sveg srca. Ponajviše kupatilu, iz kojeg kako vele Bojan, Tamara i Tijana – neće ni izlaziti!

Srce iz dva dela
Anonimna familija iz Sidneja koja je darovala 2.000 dolara poznata je Humanitarnom mostu. Iako ne znamo kako se zovu, ni kako izgledaju, znamo da se odazivaju gotovo na svaki naš apel. Znamo da imaju veliko srce i da su nam poručili: “Molimo se i želimo da Bog podari tetke sa zdravljem da bi podigle dečicu dok su im potrebne. Mnogo hvala ‘Vestima’ jer bez vas ovo ne bi bilo moguće…” Uzvraćamo porukom iz Humanitarnog mosta: “Ni ovo ne bi bilo moguće dragi naši čitaoci i donatori bez svih vas…”


Kontakt adresa
Svi koji žele da pomognu mališanima mogu svoje pošiljke i priloge slati na adresu: porodica Lazović, selo Banje, Zubin Potok 38228, Kosovo, Srbija. Mobilni telefon starateljke Dobrice Sovrlić je: +381 66 976 75 68, a fiksni +381 28 461 099. S drugom tetkom Nadom Lazović možete kontaktirati na broj: +381 64 255 05 59. Donosimo i devizni račun koji je otvorila porodica Lazović za primanje donacija iz inostranstva. Hvala unapred!


 

Izvor: VESTI online