Neuobičajeno topli zimski dani i nagli porast temperature ne ostavljaju dovoljno vremena našem organizmu za prilagodjavanje.

Posle najavljene najviše dnevne temperature u Kragujevcu od 19 stepeni, već u četvrtak živa u termometru biće niža za 10 stepeni, što će se odraziti na promenu raspoloženja, ali i zdravstvenog stanja ne samo hroničnih pacijenata, nego i šire populacije.

U naredna dva dana, mogu se očekivati uticaji vremenskih prilika na sve ljude starije od 30 godina, što će se manifestovati glavoboljom, mrzovoljom, malaksalošću, razdražljivošću, kao i reagovanjem neuroloških, kardiovaskularnih pacijenata, astmatičara i obolelih od kancera, ocenujuju lekari kragujevačke hitne pomoći.

Nagle promene i velike razlike u temperaturi opterećuju kardiovaskularni sistem, pa ukoliko su i krvni sudovi oštećeni u organizmu, adaptacija na skokovite temperature u samo dva dana posebno je teška, kako hroničnim pacijentima, tako i celokupnoj populaciji.

Neuobičajeno tople zimske dane prate promene krvnog pritiska, nervoza, ubrzani rad srca, glavobolja i to čak i kod zdravih ljudi. Iako prvi sunčani dani donose lepo raspoloženje, organizmu nimalo nije prijatno zbog skokovitih promena temperature.

Ove sedmice očekuje nas smena prolećnih i zimskih temperatura, najavljuju meteorolozi.

Od vikenda, očekuje se stabilizacija vremena, koje će u narednom periodu voditi ka proleću, prognoziraju meteorolozi. Na vreme ne možemo da utičemo, ali na navike, svakako možemo, savetuju lekari.

Od presudnog je značaja u naredna dva dana smanjiti unos kofeina, nikotina i alkohola, koji uvek poremete cirkulaciju. Pošto je voda najbolji amortizer organizma, preporučuje se uzimanje ove tečnosti pre obroka, nikako posle, kako ne bi zalivena hrana razredila želudačnu kiselinu i dovela do niza neprijatnih pojava u stomaku. Uz to, pržena, masna i slana hrana trebalo bi da se izbegava tokom ove sedmice, kako bi se organizmu olakšalo prilagodjavanje skokovitim temperaturama.

Izvor: RTK