Za besplatan gradski prevoz lica starijih od 35 godina i članova udruženja osoba sa invaliditetom ove godine iz lokalnog budžeta izdvojeno je 90 miliona dinara.

U Gradskoj agenciji za saobraćaj kažu da pravo na besplatnu godišnju kartu ima skoro 16 hiljada građana.

Sva lica starija od 65 godina, odlukom Skupštine grada, imaju pravo na besplatan gradski prevoz.

Sem penzionera, u Gradskoj agenciji za saobraćaj izdaju se i besplatne godišnje karte za oko 700 osoba sa invaliditetom koje su članovi udruženja.

Penzioneri koji ove godine prvi put koriste uslugu besplatnog prevoza treba da donesu ličnu kartu, dok stariji sugrađani koji su ovo pravo koristili i ranije, treba da ponesu samo legitimaciju iz prethodne godine.

Procedura nije menjana ni za članove udruženja osoba sa invaliditetom.

Udruženja spiskove lica koja ostvaruju pravo na besplatnu godišnju kartu dostavljaju Gradskoj upravi, koja dokument prosleđuje Gradskoj agenciji za saobraćaj.

Većina članova udruženja je tokom prethodnog meseca preuzela svoje besplatne autobuske karte, dok 30-ak osoba sa invaliditetom koristi uslugu prevoza specijalizovanim kombi vozilom.

Pored ove dve kategorije, postoje i osobe koje po posebnim odlukama Gradskog veća ostvaruju pravo na besplatan prevoz.

Članovi udruženja osoba sa invaliditetom imaju pravo na besplatnu vožnju u A i B zoni, a penzioneri mogu da se voze na teritoriji cele opštine.

Zamena legitimacija počela je još 20. decembra prošle godine, pa nadležni pozivaju sve korisnike koji nisu preuzeli nove autobuske karte da to učine, jer će terenske kontrole oduzimati stare legitimacije.

Izvor: RTK