Beograd – Građani kojima je dostavljeno rešenje o obračunu solidarnog poreza na zakasnele isplate plata u jednom mesecu, mogu da podnesu zahtev i novac će im biti vraćen.

Plate1

Kandidati za povraćaj novca su građani koji su dobili rešenje Poreske uprave, bez obzira kada im je ono poslato, a kojima je po tom rešenju obračunat solidarni porez, na osnovu objedinjene uplate zarada za više meseci u jednom mesecu, objasnio je Dragan Agatunović iz Poreske uprave.

Zahtev za povraćaj novca se, kako je objasnio, nalazi na sajtu Poreske uprave i može da se preuzme, a ispunjen obrazac se podnosi nadležnoj filijali ove institucije prema mestu prebivališta.

U narednom periodu Poreska uprava će primati zahteve i postupati u skladu sa zaključkom vlade, a građanima koji ispunjavaju uslove, uključujući i porodilje, novac će biti vraćen.

“Od sredine januara, sve naše filijale na jedinstven način primaju zahteve i po njima postupaju”, rekao je Agatunović.

Po podnošenju zahteva, Poreska uprava donosi rešenje o povraćaju novca u roku od 30 dana, a nakon uručivanja tog rešenja, ukoliko je pozitivno, novac će biti na tekućem računu podnosioca u roku od 15 dana.

Vlada Srbije je, podsećanja radi, donela Zaključak kojim se odobrava pravo građanima da podnesu zahtev za povraćaj sredstava ako im je umanjen neto prihod po osnovu više objedinjenih primanja isplaćenih u jednom mesecu.

Izvor: B92