Kao članica Evropske radiodifuzne unije (EBU), Radio Beograd obeležava Svetski dan radija. Ovaj praznik proglasio je UNESCO pre četiri godine kako bi se promovisale mogućnosti radija, medija koji dopire do najširih slojeva stanovnišva i koji može učiniti mnogo za obrazovanje, kulturni i politički dijalog i pomoći ljudima u najrazličitijim životnim situacijama. Ove godine, tema je “Mladi i radio”.

Radio

Svetski dan radija, 13. februar, Program za decu i mlade Radio Beograda 1 obeležava mnogim emisijama:

U emisiji Familiologija, sredom, od polovine januara emitujemo serijal sa okvirnom temom (Ne)vidljivost mladih u Srbiji. U tom serijalu govore, pre svega, mladi ljudi, o svojim iskustvima, planovima, problemima i uspesima, ali i sociolozi, psiholozi, roditelji… Stručni saradnik serijala je prof. dr Dalibor Petrović, verovatno jedini sociolog kod nas koji se bavi “društvenošću u doba Interneta”.

Radio1

U petak, 13. februara, na Svetski dan radija, emisija Dobro jutro deco (07.05) imaće posebno “ruho”: ovo izdanje emisije, u godini kada obeležavamo 60 godina trajanja “radio budilnika”, za decu su realizovali mladi do 30 godina: autorka teksta Ana Ivanović, glumica Milica Stefanović, autor originalne muzike Nikita Jeremić, ton majstor Ognjen Škrbović, organizatorka Nataša Stojanović i rediteljka Aleksandra Urošević.

Ovo je emisija koju želimo da pošaljemo “u svet”.

Radio2

Talasanje – Šetnja (10:05 -10:55) tema će biti “Položaj mladih sa invaliditetom u društvu”. Nikola Arsić, student sa invaliditetom i urednica iz redakcije Programa za mlade Maja Đurić biće gosti emisije.

Radio3

Rokumentarac (13:05 – 14:00) – urednik emisije Aleksandar Petrović priprema specijalno izdanje ovog serijala koji će ići uživo iz Studija 6. Gosti su mladi bendovi: “Taš pop safari” i “Šalterski službenik”, po mnogima dva najperspektivnija mlada benda. Osim njihove muzike, čućemo i razgovor i razmišljanja o tome kuda ide rokenrol i kuda će hoditi muzika mladih u budućnosti.

Radio4

Izvor: RTS