U Beogradu je danas počelo održavanje jubilarne 60. Kancerološke nedelje, najvećeg onkološkog skupa u regionu, na kojem učestvuje veliki broj lekara iz zemlje i inostranstva.

U Srbiji se na godišnjem nivou otkrije oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti što našu zemlju svrstava u srednjerizičnu evropsku grupu, sa izrazito visokim rizikom umiranja od malignih bolesti.

Kako je za „Politiku“ istakao je Lazar Popović, onkolog sa Instituta za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici, na skupu-masterklasu kojo je vezan za karcinom dojke, jedna sesija će biti posvećena biomarkerima koji lekarima pomažu u određivanju terapije.

-Pre 20 ili 30 godina pacijenti koji su zahtevali neku sistemsku terapiju dobijali su istu hemioterapiju, a danas imamo određene alate pre svega u dijagnostici i genetici tumora kojim se određuje da li pacijent treba da dobije takozvanu zaštitnu hemioterapiju nakon hirurške intervencije. Tačno može da se odredi optimalna terapija u metastatskim fazama karcionoma dojke. Takav koncept je najdalje otišao u slučaju karcionoma pluća gde postoji više od 10 lekova za personalizovanu terapiju. Kod karcionoma dojke postoji nekoliko mutacija koje nam govore da li će pacijent „odgovoriti“ na određenu terapiju i na osnovu dijagnostike mi smo precizniji što dovodi do boljeg lečenja pacijenata – ističe dr Popović.

Radi se na tome da se uskoro pojavi nova pozitivna lista inovativnih lekova, napominje naš sagovornik, i da se dobiju nove opcije lečenja za pacijente.

-Novi lekovi su bitni zbog veće stope preživljavanja obolelih od malignih bolesti, ali i za poboljšan kvalitet života pacijenata. Mnogo nam pomažu farmaceutske kompanije koje doniraju lekove i testove za određene biomarkere. Bitne su i kliničke studije i za bolesnike i za državu. Određeni podtipovi karcinoma dojke su odavno već postali hronične bolesti, a velika je stopa izlečenja kada se oboljenje rano otkrije – zaključio je dr Popović.

Izvor: Politika