Cilj konferencije je bila razmena iskustava u socijalno orijentisanim partnerstvima između univerziteta, nevladinih organizacija i državnih agencija u oblasti socijalizacije i razvoja individualnih potencijala osoba sa invaliditetom.

Pored brojnih izlaganja eksperata iz Rusije, Kirgistana, Kazahstana, Belorusije, Norveške, Libana i Kine, Srbiju su predstavljali u ime grada Kragujevca, dr Gordana Damnjanović, članica Komisije Privremenog organa; dr Tanja Simić, direktor Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Vukašin Marković“; predstavnici udruženja osoba sa invaliditetom:

  1. Ana Radaković, sekretar okružne organizacije Saveza slepih Kragujevac
  2. Biljana Radovanović, predsednica Udruženja L. Down sindromom Kragujevac
  3. Danijela Nešović, predsednica Udruženja za pomoć osobama sa autizmom iz Kragujevca,
  4. dr Milena Stojanović, predsednica Centra za samostalni život OSI Kragujevac
  5. Ana Ilić – psiholog prihvatilišta Centra za razvoj usluga socijalne zaštite „Kneginja Ljubica“ Kragujevac
  6. Nevena Milošević – psiholog Dnevnog boravka za decu i mlade Centra za razvoj usluga socijalne zaštite „Kneginja Ljubica“ Kragujevac
  7. Neda Vojinović – psiholog Dnevnog boravka za decu i mlade Centra za razvoj usluga socijalne zaštite „Kneginja Ljubica“ Kragujevac.

Razmena iskustva na medjunarodnom nivou od velikog je značaja za udružrnja OSI. Predstavnici udruđenja izneli su konkretne predloge za poboljšanje zivota njihovih članova. Razmena iskustva o tome, šta je potrebno osobama sa invaliditetom za uspešnu socializaciju i koji su načini, metode i alati za uključivanje ove društvene kategorije u javni život se koriste u različitim zemljama.

Na osnovu rezultata konferencije, biće objavljena zbirka publikacija koja će omogućiti širem spektru specijalista da iskoristi predstavljeno iskustvo.

Poziv za učešće u konferenciji uputili su iz Rusije koorganizatori:

Ministarstvo socijalne politike Sverdlovske oblasti

Ministarstvo prosvete i omladinske politike Sverdlovske oblasti

Ministarstvo za međunarodne i ekonomske odnose sa inostranstvom Sverdlovske oblasti

Federalna državna budžetska obrazovna ustanova visokog obrazovanja “Uralski državni pedagoški univerzitet”

Kirgiski državni univerzitet po imenu. I. Arabaeva

Naučno-praktično društveno-pedagoško društvo „Dobro delo“

Koorganizatori u Kragujevcu bili su Udruženje sunarodnika i prijatelja Rusije “Svet” i Udruženje “Ekspres”& Humanitarni radio. Konferencija je realizovana u Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Vukašin Marković“ uz podršku grada Kragujevca.