U Srbiji ima oko milion i 650 hiljada penzionera.

Od ovog broja blizu 250 hiljada njih živi sa minimalnom penzijom ili primanjima ispod minimalne penzije, dok čak 200 hiljada starih u Srbiji nema nikakva primanja.

Kako bi pokušali da reše osnovne probleme penzionera u Srbiji, ali i čuli šta najstarija populacija u zemlji misli o svom socijalnom statusu, Udruženje sindikata penzionera Srbije je organizovalo javnu tribinu u Kragujevcu.

Ovo je prva od 15 tematskih rasprava koje će biti održane u svim većim gradovima Srbije u narednom periodu.

Ukidanje kaznenih poena za prevremeno penzionisanje, zadržavanje dela penzije umrlog bračnog druga do 35 odsto, besplatni lekovi za starije od 65 godina, usklađivanje minimalne penzije sa minimalnom potrošačkom korpom – neki su od predloga koje Udruženje sindikata penzionera Srbije smatra neophodnim kako bi se socijalni status penzionera u Srbiji poboljšao.

Nakon javnih rasprava koje će biti održane u 15 gradova Srbije, predstavnici Udruženja sastaviće jasne i detaljne predloge koje će uputiti Vladi Srbije na razmatranje, kako bi se položaj penzionera poboljšao.

U Srbiji ima oko milion 650 hiljada penzionera.

Od ovog broja, blizu 250 hiljada ljudi živi sa minimalnom penzijom ili primanjima ispod minimalne penzije, dok čak 200 hiljada starijih u Srbiji nema nikakva primanja.

U okviru tribine predstavljena je i monografija „Socijalna sigurnost i budućnost penzionera u Srbiji“ autora dr Sanje Paunović i dr Rajka Kosanovića u kojoj se, između ostalog, nalaze informacije i statistički podaci o ostvarivanju penzijskog i invalidskog osiguranja, demografskim kretanjima, reformama sistema osiguranja, kao i materijalnom položaju penzionera.

 

Izvor (tekst i foto): www.rtk.co.rs