Aleksa2Sve više ljudi na internetu poziva na inicijativu da se problem vršnjačkog nasilja strože reguliše zakonom koji bi nosio ime žrtve-simbola vršnjačke okrutnosti ali i otpora tom nasilju, Alekse Jankovića iz Niša.

Kada su Dragana i Bojan Janković iz Niša za Srbijadanas.com pričali o najbolnijoj sudbini njihovog pokojnog sina, Alekse (14), objasnili su nam da iako i pričanje boli, kao da ga sahranjuju iznova, osećaju potrebu da otkrivanjem svoje lične tragedije ne dopuste da problem nasilja u školama ostane zataškan.

Zbog nekog drugog Alekse, zbog dece koja trpe ono što je Aleksu gurnulo u ponor. I izgleda da se javnost u Srbiji budi.


Tijanin zakon

Pre Alekse, slučaj koji je najviše “ustalasao” javno mnjenje je i monstruozan zločin nad Tijanom Jurić. Internet su mesecima nakon zločina preplavile reči podrške za inicijativu koju je pokrenuo njen otac Igor Jurić.


Pokrenuta je i on lajn peticija (ovde kliknite da potpišete peticiju) da se usvoji zakon kojim bi se vršnjačko nasilje strože kontrolisalo, ali i kažnjavalo, a podrška Aleksinim roditeljima ne prestaje da stiže preko društvenih mreža.

– Ja želim da se napravi Aleksin zakon kao pomoć deci sa takvim problemom. Imam 29 godina i dve ćerke, prošla sam kroz Aleksinu golgotu. Ja glasam za Aleksin zakon, napisala je jedna od mnogih koji podržavaju ovu inicijativu. A njih je mnogo.