O “Ekspres” – u

Čovekoljublje ili filantropija (grč. φιλανθρωπία) je dobra volja da se pomogne bližnjem svome. Dok je nekada podrazumevala religiozni zahtev i vrlinu, danas se pod filantropijom podrazumeva aktivan napor da se promoviše ljudska dobrobit.

Čovečnost (u nekim krajevim čojstvo) ili humanost je aktivan odnos prema ljudskim vrednostima, posebno prema drugim ljudima. Humanost posebno podrazumeva brigu prema ljudima koji nisu u mogućnosti da zadovolje svoje osnovne ljudske potrebe. Odnos humanosti ne podrazumeva stvaranje zavisnosti slabijega, već, naprotiv, poštovanje ličnosti svake osobe i osnaživanje njenih potencijala.

Humanitarno udruženje građana “Ekspres” je neprofitna i nevladina organizacija koja okuplja osobe sa invaliditetom i ostale ugrožene kategorije građana. Udruženje ima mogućnost da deluje kako u zemlji, tako i u inostranstvu, što zavisi od eventualne saradnje sa istim ili sličnim udruženjima. Udruženje je osnovano i registrovano 08.03.2012.god.,radi pružanja svih vidova humanitarne pomoći osobama sa invaliditetom, kao i svim ugroženim kategorijama ljudi. Osnivač Udruženja je grupa građana, a predsednik je g. Branko Lukić, slepo lice sa 100% ostećenjem vida, na čiju inicijativu je osnovano Udruženje, kao i internet radio stanica na adresi www.humanitarniradio.com.

Udruženje ima raznovrsne, veoma ozbiljne i sadržajne ciljeve, pre svega razvijanje svesti kod građana o postojanju osoba sa invaliditetom, od kojih su neka rođena sa nedostatkom ili je taj nedostatak nastao tokom zivota usled različitih okolnosti, zatim se bavi promocijom aktivnosti osoba sa invaliditetom, kao i obukom, edukacijom i informisanjem OSI o uslugama koje su dostupne na lokalnom i globalnom nivou.

Predsednik udruženja: Branko Lukić