Siromašna devetočlana porodica Predraga i Marije Zorić iz Zrenjanina još nije uspela da se izbori sa velikim nevoljama. Uz njih su i dalje naši čitaoci, sportski šampioni i treneri Srbije, Ivana i Slobodan Popov, bračni par iz Zrenjanina, koji su i pokrenuli apel za pomoć ovoj familiji i njihovoj deci.
Rado se odazvao: Slikar Željko Popov
Rado se odazvao: Slikar Željko Popov

Porodici Zorić je zaista potrebna pomoć, deca nemaju šta da jedu, žive u lošim uslovima i pod stalnom presijom da će ih zajedno sa roditeljima, koji jednostavno nemaju nikakvo drugo rešenje, izbaciti na ulicu… Troje od ukupno sedmoro njihove dece, petnaestogodišnji Nenad, četiri godine mlađi Strahinja i Mateja koji ima deset godina, treniraju savate, francuski i kik-boks i osvajači su medalja na brojnim prvenstvima Srbije, Vojvodine, Banata. Osmogodišnja Nirvana i dve godine mlađa Arijana, bave se atletikom, počele su da se takmiče i osvajaju medalje, a sigurno će sportisti biti i trogodišnji blizanci Miloš i Nika. Oba roditelja, tridesetsedmogodišnji Predrag i dve godine mlađa majka Marija, nemaju posao i povremeno nadničare.

Plemenita misija
Umetnik Željko Popov, rođen je u Zrenjaninu 1980. godine, gde je završio osnovnu i srednju školu i započeo studije na Akademiji lepih umetnosti, koje je nastavio u Kopenhagenu, gde je diplomirao na Akademiji modernog slikarstva. Isključivo radi tehnikom akrilnih boja na platnu i bavi se modernom, apstraktnom umetnošću. Od 2005, kada je otišao najpre u Dansku, a pre dve i po godine na Tajland, imao je nekoliko samostalnih izložbi i učestvovao na više desetina kolektivnih. Velika mu je želja da organizuje i jednu veliku samostalnu izložbu slika u Srbiji. Na Tajlandu je uporedo sa školom engleskog jezika u kojoj je kao poseban predmet zastupljeno i crtanje i slikanje, otvorio i svoj Art studio, koji kao poseban segment ima humanitarni rad.
U novu akciju za ovu familiju uključio se i slikar Željko Popov, rođeni brat sportiste Slobodana Popova, koji je poklonio pet svojih slika Humanitarnom mostu, a sav prihod od njihove prodaje namenjen je siromašnoj familiji Zorić iz Zrenjanina, za školovanje i lepšu budućnost sedmoro dece. “Jednu sliku sam darivao i redakciji “Vesti” koja je sa svojim Humanitarnim mostom do sada puno učinila za moje sugrađane Zoriće, porodicu iz grada u kojem sam rođen i odrastao”, istakao je Popov, slikar koji živi i radi na Tajlandu. Pre ove egzotične zemlje, Željko je šest godina živeo i radio u Danskoj, u Kopenhagenu, a onda je usledio odlazak na Tajland, u gradić – Sitamarai.

– Zaista sam presrećan, odmah sam se uklopio u život na Tajlandu i nastavio da se bavim slikarstvom, apstraktna i moderna umetnost je moja opsesija, radim i stvaram puno, a imam podršku supruge Tajlanđanke Pui i šestogodišnjeg sinčića Najna… Radio sam dosta i u Kopenhagenu, ali moj umetnički impuls kulminirao je na Tajlandu – uz osmeh ističe Željko koji je ovih dana sa porodicom u poseti Zrenjaninu.

Budući šampioni: Familija Zorić
Budući šampioni: Familija Zorić

– U “Vestima” sam pročitao dramatičnu ispovest siromašne porodice Zorić iz mog grada, koji zauvek nosim u srcu, sve njihove nedaće i borbu za goli život i koricu hleba, a i brat Slobodan, koji im puno pomaže mi je o svemu detaljno pričao. Odluka da aukcijom slika pomognem, ljudska je i ni jednog trenutka o tome nisam premišljao i presrećan bih bio kada bi ovoj porodici, koju sam sada i lično upoznao, na ovaj način učinio dobro delo – kaže slikar koji se uskoro vraća na Tajland, a zatim ide u Dansku, gde ga očekuju pregovori sa nekoliko luksuznih hotela zainteresovanih za kupovinu njegovih slika.

Poziv čitaocima
Ove slike iz tajlandskog ciklusa akademskog slikara Željka Popova koji se bavi modernom, apstraktnom umetnošću, mogu biti vaše, ukoliko se uključite u internet aukciju Humanitarnog mosta i našeg portala Vesti onlajn. Slike su rađene tehnikom akrilnih boja, imaju dimenzije 146 x 82 cm, a početna cena svakog rada je 100 evra. Svojim učešćem na aukciji obezbedićete sredstva za školovanje petoro mališana porodice Zorić iz Zrenjanina. Ponude za slike označene pod rednim brojevima, možete slati narednih sedam dana na mejl: hmostŽfrvesti.com. Za dodatne informacije možete se direktno obratiti “Vestima” na telefone: +381 11 31 93 771 ili + 381 11 31 93 773.
– Neću ništa unapred da pričam, ali biće to posao iz snova. Imao sam nekoliko uspešnih izložbi i performansa u Kopenhagenu, ljudi su to zapazili… Moja velika želja je da uskoro izložbe organizujem i u Beogradu, Novom Sadu i mom Zrenjaninu i već sam započeo sa realizacijom ove ideje koja bi trebalo da se ostvari sredinom naredne godine. U roditeljskom domu u Zrenjaninu imam improvizovani atelje, gde slikam kada sam kod kuće, i nikada nisam odbio da neke od mojih slika idu na aukcije sa humanom porukom umesto potpisa. I da ljudima poput Zorića ulepšaju budućnost, dosanjaju snove na javi… – poručio je srpski slikar Željko Popov.

Traži se smeštaj
Porodica Zorić živi u iznajmljenom dvorišnom stanu, trošnog kućerka u Ulici Stanoja Glavaša broj 2 u Zrenjaninu. Zbog neizmirenih dugova bila im je isključena struja, koju su im vratili čitaoci i donatori “Vesti”. Na žalost, još im nismo obezbedili adekvatan smeštaj u Zrenjaninu ili u okolnim selima, ali verujemo da će im neko od naših zemljaka na radu u inostranstvu, ustupiti na korišćenje svoju kuću ili imanje. Hvala unapred!

Izvor: VESTI online