Zena2U gradu Herera država Zimbabve, prošlog petka dogorio se istorijski momenat. Prvi put boing 737 poleteo je pod upravom dva kapetana ženskog pola. Žene koje su se upisale u istoriju su Čipo Matimba i Elizabet Petros.

Čipo i Elizabet su kapetani u nacionalnoj avio kompaniji Zimbabve, a istorijski let se desio se na relaciji od grada Harare do Viktorijinih vodopada u Zambiji.
Putovanje u trajanju od oko sat vremena je završeno uspešno, a svoj uspeh Elizabet i Čipo su podelila sa prijateljima na društvenim mrežama objavivši fotografije.

Komentar koji je pratio prvu objavljenu fotografiju glasio je „Istorijski momenat! Prve žene u pilotskoj kabini Boinga 737 Air Zimbabve. Bilo mi je zadovoljstvo leteti sa vama, kapetan Elizabet Petros“ napisala je Čipo Matimba.
Izveštaji Međunarodnog udruženja avio kompanija pokazuju, da su piloti koji upravljaju komercijalnim letovima u 97 odsto slučajeva muškarci. Ovo je još jedan dokaz da će ove dve žene, Čipo i Elizabet, ostati upamćene u svom poslu.
Poslovni uspeh ove dve žene je propraćen u mnogim medijima kako u Zimbabveu tako i širom sveta.
Pohvale su dobile i od nadređenih u svojoj kompaniji koji su im javno čestitali na uspehu i obećali im još puno zajedničkih ruta.

 

Izvor: zena.blic.rs