MalacakČaj od maslačka deluje na rakom zahvaćene ćelije tako da se one raspadaju u roku od 48 sati, a za to vreme nijedna nova zdrava ćelija u organizmu ne “oboleva”.

Ova nepravedno zapostavljena biljka, često smatrana korovom, ima mnogo lekovitih svojstava, a potrebno ju je samo ubrati na čistim obroncima, daleko od saobraćajnica i zagađenja. Iako su naše bake pravile sirupe od cvetova maslačaka znajući da sadrži mnoge lekovite supstance, ono što sigurno nisu znale jeste da koren maslačka može pomoći obolelima od raka.

Naučnici su otkrili da koren ove biljke deluje „bolje“ od hemoterapije jer ona „ubija“ sve ćelije, a koren maslačka samo one koje su zahvaćene karcinomom, piše Večernji.

Osim što ima diuretska svojstva, podstiče izlučivanje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje holesterol. Sadrži izuzetno važne vitamine i minerale kao što su vitamin B6, tiamin, riboflavin, vitamin C, gvožđe, kalcijum, kalijum, folnu kiselinu i magnezijum.

Sadrži i do 535% potrebnog dnevnog unosa vitamina K i oko 110% preporučenog dnevnog unosa vitamina A. To su sve činjenice o ovoj biljci koje su poznate godinama. Ali, novija istraživanja bacila su potpuno novo svetlo na maslačak.

Čudotvorni čaj od maslačka

Na univerzitetu Vindzor u Kanadi sprovedeno je inicijalno istraživanje na Odseku za hemiju i biohemiju, a rezultati daju novu nadu obolelima od raka. Otkriveno je da koren maslačka efikasno „ubija“ ćelije zahvaćene karcinomom bez ikakvih štetnih delovanja na ostale ćelije u organizmu, objavljeno je na portalu Natural News.

Čaj maslačka deluje na zahvaćene ćelije na način da se one raspadaju u roku od 48 sati, a za to vreme nijedna nova zdrava ćelija u organizmu ne „oboleva“, pokazalo je istraživanje. Zaključeno je da kontinuirani tretmani korenom maslačka mogu uništiti većinu rakom zahvaćenih ćelija kod obolelih, a zbog ovih neočekivanih rezultata tim istraživača dobio je dodatnu potporu da nastavi sa istraživanjima ove čudotvorne biljke.

Džon di Karlo, 72-godišnjak je koji se lično uverio u lekovitost maslačka, prošao je intenzivne i „agresivne“ tretmane hemoterapije u borbi za zdravlje, a na lečenju je bio pune tri godine pre nego su ga lekari pustili kući da provede poslednje dane sa svojim najbližima.

S obzirom na to da su lekari imali sve manje alternativa u pronalasku funkcionalnog rešenja u borbi protiv njegove bolesti, predloženo mu je da pije čaj od korena maslačka kao poslednju slamku spasa. Nakon samo četiri meseca, piše Natural News, ovaj čovek doživeo je remisiju bolesti (delimično ili potpuno povlačenje bolesti).

Kako beremo koren maslačka?

U jesen ili proleće, kada je sva energija sadržana u korenu. Maslačak, odnosno koren maslačka trebamo izvaditi iz zemlje. Poslužite se malom lopaticom za kopanje, te lagano odstranite zemlju oko korena. Pazite da koren ostane neoštećen, te da ne izgubi lekovitu tečnost koja se krije u njemu.

Koren vadite na čistim mestima, koja nisu tretirana raznim hemikalijama, a prilikom vađenja korenja usmerite svoju energiju na velike i snažnije biljke.

Kako čuvati koren maslačka?

Kao lek, koren maslačka se koristi i svež i osušen. Ako želimo čuvati koren maslačka potrebno ga je osušiti. Pre sušenja, korenje treba pažljivo oguliti i izrezati na jednake, manje komadiće. Nakon toga se koren maslačka suši na svežem vazduhu. Koren maslačka raširite na podlozi, na suvom i hladnom mestu sa dobrim protokom vazduha.

Koren će se osušiti u periodu od 3 do 14 dana, a prepoznaćete da je osušen kada postane krt pod prstima. Suvi koren maslačka zadržava lekovita svojstva ovako osušen i do godinu dana, uz čuvanje u staklenoj tegli na suvom i tamnom mestu.