kulinari

Na prestižnom, petom Internacionalnom takmičenju kulinara, u poznatom turskom turističkom mestu, Alanja, kragujevački kulinari osvojili su četiri srebrne i jednu bronzanu medalju.

Oni su članovi tima kragujevačkog ogranka „Horeka“ asocijacije, profesionalnog udruženja pokrenutog sa misijom unapređenja ugostiteljstva. Uspešan tim iz Kragujevca čine Vujadin Vujadinović, potpredsednik „Horeka“ za

Srbiju i menadžer tima, Vladimir Arsenijević, profesor Turističko-ugostiteljske škole „Toza Dragović“, Stefan Nikolić, Aleksandar Milanović i Marko Lazić, studenti Visoke hotelijerske škole.
Za njih je Dalibor Jekić, član Gradskog veća za privredu, priredio je svečani prijem.
– Vaš uspeh nas je podstakao da razmišljamo o razvoju gastronomskog turizma u Kragujevcu. Zapravo, vi, vašim delovanjem i nastupom na ovakvim takmičenjima promovišete i kulturu i istoriju područja sa koga dolazite, i zato se sa pravom gastronomski turizam tretira kao podsektor kulturnog turizma. Ne sumnjam da ćete nam još puno nagrada doneti u narednom periodu, sa drugih takmičenja, a lokalna samouprava razmisliće ozbiljno na koji način ćda vas podrži u narednoj godini kako biste lakše učestvovali na takmičenjima – rekao je Jekić.
Na ovom takmičenju, mladi Kragujevčani osvojili su nagrade u konkurenciji više od 600 takmičara iz celog sveta. Pet medalja, osvojili su u kategorijama jela od testenine, piletine i dezert. Uspeh je utoliko veći jer je ostvaren pred respektabilnim imenima svetskog kulinarstva koja su sačinjavala žiri manifestacije, među kojima su Kimberli Brokbraun (SAD), lična kuvarica Baraka Obame, Geri Fidbi, potpredsednik Svetske asocijacije kuvara „Masrer še“», Dragan Unić, direktor Svetske organizacije „masteršefova“ za severnu Evropu i drugi
Osim sa nagradama, sa ovog takmičenja, mladi kragujevački kulinari su se vratili i sa mnogobrojnim kontaktima, koji će im, kako kažu, sigurno koristiti u razvoju karijere i obavljanju stručne prakse u inostranstvu. Učešće na ovom takmičenju, finansirali su ličnim sredstvima, i gotovo bez ikakvih uslova za pripremu.
– Takmičenje u Turskoj je bilo veliko iskustvo za nas. Jedva smo izdvojili sredstva za namirnice za pripremu takmičenja, za putne troškove, ali vredelo je. Možda, da smo imali više uslova, ne bismo postigli ovoliko, ali ovako, kad uradimo nešto ni iz čega, imamo razloga da budemo zadovoljni – ocenjuje Stefan Nikolić, član uspešne ekipe.

Izvor: Šumadijapress