Masline

Ovo je neverovatna namirnica koju naše telo obožava. Saznajte zašto je tako dobro jesti masline

Štiti krvne žile i jača imunitet
Masline, posebno one crne izvrstan su antioksidans koji djeluje kao ‘čistač’ organizma od štetnih stvari. Masline pomažu telu da izbaci holesterol – loše masnoće koje se talože u krvnim žilama te time smanjuju mogućnost od kardio-vaskularnih bolesti. Isto tako, maslinovo ulje jača imunitet pa je savršen saveznik protiv alergija.

Pomaže kod mršavljenja
Masline sadrže masnoće, ali isključivo one dobre za kojima naše telo žudi. Takve masnoće ne ostaju ‘zaglavljene’ u masnim stanicama već ih telo koristi i troši pa time pomažu kod mršavljenja. Masline su izvrsna grickalica uz obrok ili između njih jer će vas zasititi na najzdraviji mogući način.

Protiv bolova i upala
Masline, kao i neprerađeno maslinovo ulje sadrže snažne antioksidanse, pa ova ukusna i slana namirnica smanjuje nivo boli i deluje poput leka za ublažavanje bolova. Isto tako, masline sadrže sastojke poput oleokantala – spoja karakterističnom po gorkastom okusu, koji ima snažna protivupalna svojstva.

Za zdravlje kose i kože
Masline, kao i njihov najbolji nusprodukt – maslinovo ulje imaju neverojatan učinak na naše telo. One sadrže veliku količinu nezasićenih masnih kiselina, kao i omega-3 koje hrane, štite i hidriraju kožu i kosu. Za to je zaslužan i vitamin E koji kožu štiti od ultraljubičastog zračenja. Maslinovo ulje neguje kožu i kosu i spolja tako da je snabdeva vlagom. Na mokru kožu nakon tuširanja nanesite maslinovo ulje ili ga koristite kao masku za kosu.

Za zdravlje probavnog sistema
Masline su bogate prehrambenim vlaknima koje su neophodne za normalan rad probavnog sistema, ali i vitaminom E te nezasićenim masnoćama koje ‘čiste’ creva od slobodnih radikala. Šoljica crnih maslina sadrži 17 posto dnevne doze vlakana koja pomažu hrani da se brzo i maksimalno razgradi.

Izvor: Happytv