Manjak tečnosti u organizmu može da dovede do dehidratacije, koja je uzrok brojnih zdravstvenih problema

VodaLekari savetuju da dve litre vode dnevno je neophodno da unesete u vaš organizam kako bi on nesmetano funkcionisao. Evo šta se desava vašem telu ako ga redovno ne hidrirate.

(1) Zdravstveni problemi: Manjak unosa vode u organizam povećava šansu za dobijanje kamena u bubregu, karcinoma debelog creva i srčani udar.

(2) Usporavanje metabolizma: Naučnici su došli do saznanja da se ljudski metabolizam usporava kada je telo nedovoljno hidrirano.
(3) Manjak tečnosti utiče na koncentraciju: Istraživanja koja su sproveli naučnici otkrili su da se mozak dehidrirane osobe skuplja. To je pokazao najbolje primer na tinejdžerima. Kada treba da reše određeni zadatak, u poređenju sa tinejdžerima koji piju dovoljno vode, đaci koji su dehidrirani moraju mnogo više da se trude i duže da razmišljaju.

(4) Povećan apetit: Istraživanja su pokazala da ako ne pijete vodu pre svakog jela, veće su šanse da ćete uneti više kalorija u organizam. Ljudi koji su pili vodu, za tri meseca su izgubili u proseku oko 2 kilograma više od onih koji su držali dijetu, ali nisu pili dovoljno vode.

(5) Izgledaćete umorno: Manjak unosa vode u organizam negativno se odražava na vašu kožu lica, utiče na pojavu bora i koža gubi prirodnu elastičnost.

(6) Utiče na raspoloženje: Istraživanje u kojem su žene i muškarci radili aerobne vežbe 60 do 75 inuta. Jedna grupa je sve vreme pila vodu, dok druga grupa nije pila dovoljno vode tokom vežbanja. Dehidrirana grupa je bila sklonija izražavanju ljutnje, pritiska, depresije i umora za razliku od hidrirane grupe.

Izvor: zena.blic.rs