Izgubljeni u bespuću: Brat i sestra Minić
Na Specijalnoj olimpijadi održanoj letos u Sjedinjenim Američkim Državama, u Los Anđelesu, na kojoj su učestvovali takmičari sa hendikepom iz čitavog sveta našli su se i sportisti iz Srbije koji su se iz Amerike vratili okićeni sa sedamnaest zlatnih, srebrnih i bronzanih odličja
Izgubljeni u bespuću: Brat i sestra Minić
Izgubljeni u bespuću: Brat i sestra Minić

Među našim takmičarima koji su pod zastavom Srbije sa ponosom prihvatili olimpijske medalje bila je i 17-godišnja Danijela Minić, članica odbojkaške ekipe Srbije iz zabitog sela Zagrađe na planini Rudnik koja je ponosna na postignut uspeh na Olimpijadi , ali joj to, kaže za “Vesti”, nimalo nije olakšalo život. Svakodnevica je njoj i njenom bratu 20-godišnjem hendikepiranom Dejanu ali i ocu Vojislavu, kao i pre osvajanja medalje, turobna i teška.


POZIV DONATORIMA
Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


– Brat i ja smo odlični učenici specijalne škole “1. novembar” u Čačku koji je od našeg sela udaljen oko 40 km, ali prvo treba stići do autobuske stanice u varošici Rudnik do koje moramo da pešačimo oko pet kilometara, a potom putovanje do Čačka, časovi, pa se predveče sve ponavlja kako bismo stigli do kuće. Dnevno putujemo oko 100 kilometara, od čega se desetak pešači šumskim puteljcima. Brat i ja redovno ustajemo u pet sati ujutru, a otac, posebno kada napada sneg, ustaje u ponoći i sve do jutra nam krči stazu do autobuske stanice. S proleća i u jesen, i kada nisu kiše i nije tako teško, ali zime se plašim i kada pomislim na nju. Zimi, od kuće polazimo po mraku i po mraku se vraćamo. Kada dođemo kući očekuje me i kućni poslovi, priprema jela, čišćenje kuće, učenje, ali mi ništa nije teško jer sam uporna u nameri da ćemo brat i ja završti knjigovezački zanat i da ćemo jednog dana naći pristojan posao i sami zarađivati za život čime bismo i te kako olakšali muke našem ocu Vojislavu koji nas je nakon smrti majke Ljiljane sam odnegovao i evo, sve čini, da nas i odškoluje – kaže Danijela Minić, do sada odlikovana za sportske rezultate sa dve medalje – zlatne osvojene u Pančevu i bronzane na Specijalnim olimpijskim igrama u Los Anđelesu.

Danijela
Jedno zlato i jedna bronza: Danijela Minić

Pozdrav zemljacima iz Amerike
Putovanje u Ameriku, let avionom, i sve ono što sam tamo videla i doživela nikada neću zaboraviti, ali najviše su me oduševili naši dijasporci koji su sve vreme boravka u Los Anđelesu bili uz nas, vodili su nas da obiđemo Diznilend i druge znamenitosti i ta njihova ljubaznost je za mene isto toliko značajna koliko i osvojena medalja. O tome koliko su nas bodrili na utakmicama i da ne govorim. Sada je prilika da im se preko ‘Vesti’ u ime svih reprezentativaca Srbije od srca zahvalim na gostoprimstvu.

– Iskreno, najveći problem nam je kuća u kojoj živimo jer je stara, zidovi i plafoni otpadaju, kroz prozore mećava unosi sneg i vetar, nema podova, a kupatilo nam je san. Sve ono što otac zaradi nadničeći danonoćno u šumi potroši da nam kupi hranu, odeću i obuću… I tako je iz dana u dan… Istina, predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković nas je nedavno posetio i poklonio mi je laptop čime je održao svoje obećanje. Pomenuo je i da će opština pomoći da bar koliko-toliko renoviramo kuću i da živimo kao i svi drugi ljudi… Ne tražimo previše, zapravo ne tražimo ništa, ali u situaciji u kakvoj smo ne bismo odbili pomoć i to ne zato što sam se sportski i iz sve snage borila za našu trobojku, već zato što bih volela da brat i ja, iako smo hendikepirani, živimo u domu gde se možemo bar okupati… Znate, teško je ponekad gledati oca koji bi vam dao sve, a nema ništa drugo osim srca i duše – otkrila nam je reprezentativka Srbije svoju jedinu želju.

Težak život: Brat Dejan, otac Vojislav i Danijela
Težak život: Brat Dejan, otac Vojislav i Danijela

Skromna nadanja
Srpska olimpijka Danijela Minić ističe da se nadala da će joj posle osvojene medalje, koju je primila pod srpskom zastavom, život biti lakši i razlog više da država pomogne njoj i njenoj porodici, ali nadanja su se izgubila negde u bespuću rudničke planine. A ovoj porodici koja sa svojim nedaćama živi daleko od onih koji treba da vide više i bolje od ostalih, i ne treba mnogo. Ni vila, ni bazen, ni džip, ni markirana garderoba… Ne bi znali šta bi sa svim tim stvarima.

Kontakt adresa
Svi naši čitaoci i zemljaci koji žele da na bilo koji način pomognu porodici Danijele Minić, bilo u materijalu za popravak kuće ili pak u finansijskim sredstvima, mogu uspostaviti direktan kontakt sa ovom familijom. Kontakt adresa je Vojislav Minić, selo Zagrađe, zadnja pošta Rudnik 32313, Srbija – telefon:+381 61 669 1541. Hvala unapred!

Izvor: VESTI online