Tribina na temu inkluzivnog obrazovanja u srednjoj školi održana je u sali Skupštine grada, u okviru akcije “Zajedno smo jači” koju sprovode lokalna samouprava i Udruženje “Roditelj” u saradnjii sa srednjim školama u Kragujevcu.

Na tribini su izneti problemi vezani za sprovođenje inkluzije i predstavljeni primeri dobre prakse u pojedinim srednjim školama.

Na tribini o inkluziji u srednjem obrazovanju, zasnovanoj na praktičnim aktivnostima, učestvovalo je pet kragujevačkih škola koje su davale odgovore na pitanja dokle se stiglo sa inkluzijom, sa kojim se problemima nastavnici susreću i koje su to mere i preporuke koje mogu dovesti do bolje inkluzije, da se deca bolje osećaju u školi.

Cilj inkluzije je da se obezbedi obrazovanje za svakog učenika pod jednakim uslovima. Kako je rečeno, to se može postići samo zajedničkim učešćem roditelja, dece i nastavnika.

Jedan od problema je što veliki broj dece rano napušta školovanje. Da bi se to sprečilo strategija predviđa da srednja škola postane obavezna iako to Zakonom nije određeno.
Škole su prepoznale probleme vezane za inkluziju i dosta se radi na stručnom usavršavanju nastavnika.

Plan je da pojedine škole koje imaju dobru praksu u ovoj oblasti svoje iskustvo podele sa drugim školama.

Izvor: RTK