Udruženje „Altea” pomoglo pri izradi table o rasporedu sala u Kolarčevoj zadužbini i mesečnog programa. – U Maloj sali osobama sa oštećenim sluhom omogućeno da direktno primaju informacije u aparat

Kolarac

Svi programi u Kolarčevoj zadužbini odnedavno su dostupni slepim i slabovidim osobama. Muzički i programi predavanja nadalje će biti predstavljeni kao mesečni repertoar na Brajevom pismu. Na prvoj strani nalaze se podaci o Kolarčevoj zadužbini, predavačkom i centru za muziku, a na narednim stranama su istaknuti naslovi koncerata i predavanja.
– Ponosni smo na projekat „Kolarac za sve” koji je podržalo Ministarstvo za kulturu i informisanje. Na taj način naši programi umetničke muzike i obrazovanja postali su dostupni svima. Vrednost projekta je 208.000 dinara – poručila je Jasna Dimitrijević, direktorka Kolarčeve zadužbine, podsećajući da već izvesno vreme i u Maloj sali ove ustanove omogućeno osobama sa oštećenim sluhom da direktno primaju informacije u aparat.
– Nastojaćemo da tako bude opremljena i Velika sala – dodala je ona.
Partner Kolarčevoj zadužbini je Udruženje građana „Altea”, koje radi prevod i koje je, istakla je Dimitrijevićeva, pomoglo pri izradi taktilne informacione table o rasporedu sala u zadužbini i mesečnog programa, u tiražu od 50 primeraka.
Iz ovog udruženja stižu samo pohvale na račun Kolarca kao jedine ustanove kulture koja je potpuno opremljena za osobe sa invaliditetom.
– Kolarac je zaista za sve. Program na Brajevom pismu biće svakog meseca distribuiran posredstvom Saveza slepih Srbije i Beograda, a dostupan je i na biletarnici ove ustanove. Tu postoji i toalet za osobe sa invaliditetom, kao i guseničar za osobe u kolicima – podsetila je Snežana Blagojević, iz udruženja „Altea”.
Od kraja prošle godine na Studentskom trgu 5 ponovo je počeo da radi bioskop. U Kolarcu podsećaju da je pre nekoliko decenija u velikoj dvorani postojao redovan filmski program.
– Repertoar čine dugometražni, kratkometražni, dokumentarni, animirani i izabrani filmovi sa programa postojećih festivala koji nisu deo redovnih repertoara ostalih bioskopskih dvorana. Dugometražni igrani su na programu sredom, četvrtkom, petkom i subotom od 18.30 i od 20.30 časova, a dugometražni dokumentarni filmovi ponedeljkom i utorkom od 18.30 i od 20.30 sati. Projekcije se održavaju u sali „Josif Pančić” gde ima mesta za 92 gledaoca – nabrajaju u Kolarcu.
Projektom je realizovano:
• projektovanje i ugradnja taktilne informacione table sa Brajevim pismom za slepe i slabovide
• štampa brošure – mesečnog programa na Brajevom pismu (12 meseci)

Izvor: POLITIKA