Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić je izjavio na sednici Skupštine grada da je glavna karakteristika budžeta za 2016. godinu što pored realnih troškova predstavlja i sve nenamirene obaveze od 2006. godine i ocenio da “konačno znamo gde smo i šta smo”.

“Ovaj budžet smo mi pravili samo u delu realnih troškova, ovo ostalo ste napravili vi, gospodo iz opozicije, od 2006 do danas i ovo je vaš, nije naš budžet i da nije prenetih obaveza budžet ne bi bio ovakav”, rekao Nikolić.

On je dodao da su pored toga u budžetu iskazani i troškovi sudskih sporova protiv grada i najavio da će biti plaćene sve obaveze.

“Sve što se duguje biće u bilansima za 2015. godinu kada ga budemo usvajali sredinom naredne godine” , kaže gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić.

Prema njegovim rečima budžet je zbog prenetih obaveza iz prethodnog perioda nerealan, a razlika između njega i do sada usvajanih je što se zna šta je u njemu.

“Postavlja se drugo pitanje, odakle prihodi da se pokrije ovoliki izdatak, normalno i logično je da nećemo imati toliki prihod, ali međutim nama zakon kaže da možemo da predstavimo deficit samo 10 odsto”, rekao je Nikolić.

Uz komentar da po zakonu mora da budu predstavljeni prihodi koji će stići do 10 odsto budžetskog deficita Nikolić je naveo da su zbog toga u budžetu za 2016. godinu predstavljena potraživanja od fabrike “Zastava oružje” jer je realno da bude naplaćeno kao i prihod od prodaje imovine u industrijskoj zoni Strna žita.

Nikolić je odbacio navode opozicionih odbornika da je budžet izborni uz tvrdnju da bi u tom slučaju ulaganja u puteve bila 300 miliona a ne duplo manje kao do sada.

“Ova godina je bila godina koju smo posvetili izmirenju obaveza prema socijali, zdravstvu i prosveti i dug smo sveli na minimum” , istakao je Nikolić.

On je najavio da će naredna godina biti posvećena stabilizaciji stanja u javnim i javno komunalnim preduzećima zbog čega su planirane značajne subvencije za zaostale zarade zaposlenih.

Izvor: RTK