Želja puno: Milan, Luka, Andrija, Jelena, Lena i Kristina Nešić

Nekoj našoj dragoj deci, iako su sva naša, ove godine stigao je Deda Mraz i kad mu vreme nije. Tačno 4. decembra na Vavedenje Presvete Bogorodice, na jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci, pohodio je širom Srbije četiri kuće sa mnogo mališana…

Želja puno: Milan, Luka, Andrija, Jelena, Lena i Kristina Nešić
Želja puno: Milan, Luka, Andrija, Jelena, Lena i Kristina Nešić

I njemu i nama važno je bilo samo da dođe, pa makar u vreći nosio mleko u prahu, dvopek, brašno, so i šećer. Pa, kocka šećera i dalje je za neke siromašne porodice u Srbiji slađa od korenja i šumskih plodova. Tog dana, na crveno slovo u kalendaru SPC, stigla je velika radost u domove jedanaestočlanih familija 48-godišnjeg Svetislava Savića iz sela Buštranje kod Vranja i 45-godišnjeg Gorana Nešića iz naselja Kula u Vladičinom Hanu.

U isto vreme, lepa vest obradovala je i devetočlanu porodicu 37-godišnjeg Predraga i Marije Zorić iz Zrenjanina, ali i domaćine desetočlane familije, 32-godišnju Jasminu i Radojicu Filića iz Kragujevca. Najsrećniji su, ipak, bili najmlađi, 34 mališana, koliko ih zajedno imaju ove četiri srpske siromašne porodice.

Ostale prazne kutije: Razdragani Zorići
Ostale prazne kutije: Razdragani Zorići

Veselje
Kućerak na kraju ulice Stanoja Glavaša u zrenjaninskom naselju Šumice bio je prepun dečjih usklika, kada je naš novinar Boba Grujić stigao zatekavši i Deda Mraza, koji je već doneo novogodišnje paketiće za sedam najmlađih članova familije Zorić. Najviše su skakali trogodišnji blizanci Nika i Miloš, a ništa manje radosni sigurno neće biti ni petogodišnja Arijana i tri godine starija Nirvana, koja je kao i 15-godišnji Nenad, desetogodišnji Mateja i godinu dana stariji Strahinja u školi “Jovan Jovanović Zmaj”. Ulogu Deda Mraza preuzeo je Slobodan Popov, trener talentovanih kik-boksera Nenada, Strahinje i Mateje. “Dobijeni dar utrošili smo na kupovinu paketića u kojima je osim igračaka bilo i slatkiša, a takođe smo deo novca odvojili za kupovinu namirnica za život. Mališani su se iskreno obradovali i to je bio najlepši prizor na svetu”, istakao je Slobodan, a majka Marija Zorić dodala: “Hvala nepoznatom sugrađaninu, jer se i naša deca vesele što će prvi put ove godine imati svoje paketiće…”

Za njihovo zrnce sreće, za jedan lep dan koji se neće tako brzo zaboraviti, zaslužan je samo jedan čovek. Otac troje dece. Zove se Predrag Madžarac, rođen je pre 45 godina u Vukovaru, a danas boravi u Bačkoj Palanci.

Decica2
Prava gozba:Veće kese od malih Filića

Prvi paketići
Devetogodišnja Teodora, osmogodišnji Arsenije, šestogodišnji Danilo, petogodišnja Anastasija, četvorogodišnja Sofija, dvoipogodišnji Vasilije i jednogodišnji Filip iz Kragujevca dobili su nedavno još jednu sestru – Simonidu. Tako će u punom sastavu porodica Filić iz Kragujevca dočekati Novu godinu, s jednim članom više. Vest da ih je iznenadio i obradovao dobrotvor iz Bačke Palanke prva nam je javila mlada majka, 32-godišnja Jasmina Filić, koja je bila i najbrža: otrčala je da kupi nekoliko novogodišnjih paketića svojoj deci. “Bili su slatki od glave do pete, pojeli su čokolade u slast. Ponovo ćemo ih obradovati za Božić kada će osim slatkiša dobiti i novu garderobu. Mnogo hvala donatoru, neka mu se ostvari sve što želi u životu…”, poručila je srećna majka.

Humanitarni most prati preko našeg portala Vesti onlajn. I odlučio je da nekoj nepoznatoj deci daruje ono što žele, da svakom od njih ispuni makar i najskromniju želju. Uplatio je za svaku od ovih porodica po 205 evra na njihove kućne adrese, uz molbu da majke i očevi, bez obzira na tešku finansijsku situaciju, odvoje deo poklonjenih sredstava za svoje mališane kako bi ih obradovali u pretprazničko vreme.

U novom ruhu
Naš novinar Dušan Đorđević posetio je dom Gorana Nešića i njegove 42-godišnje supruge Negoslave, kao i dece: Milana (15), Aleksandre (14), Luke (11), Vesne (9), Andreja (8), Jelene (6), Lene (4), Dunje (3) i jednogodišnje bebe Kristine. Goran je trenutno u rodnom selu Urviću, sedam kilometara udaljenog od Vladičinog Hana, gde brine o bolesnoj majci. “Hvala donatoru na poslatom novcu, sva dobra ovog sveta da mu Bog podari! Častićemo decu onim što žele, a to su slatkiši. Naravno, za Božić, po tradiciji, svakome od njih kupićemo nešto novo da obuče. Rastu, hvala bogu, kao da iz vode niču, trebaju im odeća i obuća – kaže nam Goran.

– Ako me pitate za motiv, ne znam šta bih vam rekao. Da li treba motiv da bi se pomoglo u ovim teškim vremenima, a evo ja milošću Božjom i Presvete Bogorodice imam tu mogućnost da odvojim neka finansijska sredstva. Zar meni treba veća radost i veće zadovoljstvo ako znam da sam ulepšao bar jedan dan deci… da sam izmamio bar jedan osmeh… Znam da novcem ne mogu kupiti ničiju sreću, ali nadam se da će se uz ovakav poklon ti ljudi osećati bolje u svom beznađu. Samo radim ono što treba da se uradi… Jedna od najlepših stvari koja može da vam se desi u životu jeste srećno detinjstvo. Svako dete za mene je neprocenjivo vredno, svako je Božje stvorenje… – poručio je ovaj donator, koji je najavio da će i za Božić obradovati neke druge štićenike “Vesti”.

Za praznik svi zajedno: Porodica Savić
Za praznik svi zajedno: Porodica Savić

Jelka i pečenje
Ni Svetislav Savić ne krije zadovoljstvo zbog neočekivanog poklona jer teško da bi svoj deci mogao da izađe u susret sa 260 evra mesečnih prihoda. U kući su pored njega supruga Slađana (41) i deca: Strahinja (23), Stefana (18), Biljana (14), Vukašin (12), Lazar (8), Luka (6), Isidor (4), Mihajlo (3) i jednogodišnja Petra. “Neka našem dobrotvoru Bogomladenac i svi sveti donesu blagoslove u kući, da nam je živ, zdrav i veseo. Drago nam je što ćemo moći da imamo pečenice, kolača, voća, što ćemo na svečarski način proslaviti Novu godinu, a posebno Božić, naš najmiliji praznik. Imamo desetoro dece, Miljanu smo udali, pa ćemo se svi okupiti, sa zetom bićemo nas ukupno trinaest. E, to je sreća! Mora da padne jedno prase, da ga u slast pojedemo, da okitimo jelku, da se i najmlađi vesele”, priča Savić novinaru Đorđeviću.

Hvala Predragu Madžarcu koji očito zna da je život kratak, ali da se živi u deci. I da je lepo tamo pokloniti, gde niko ne moli… Hvala Predragu na plemenitom gestu.


POZIV DONATORIMA
Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.