Majka za primer: Dušica sa Jelenom, Marjanom i Lukom
Onako kako su članovi anonimne, ali dokazano humane porodice iz Sidneja u Australiji i poželeli u pismu koje je pratilo 1.000 australijskih dolara, reporter “Vesti” je posetio porodicu Dušice Premović iz sela Prislonica kod Čačka i uručio joj je vrednu donaciju i pregršt reči podrške i pozdrava pred predstojeće praznike.
Majka za primer: Dušica sa Jelenom, Marjanom i Lukom
Majka za primer: Dušica sa Jelenom, Marjanom i Lukom

Dušica je primer majke koja se svojski borila sa nemaštinom i brigama i na životni put izvela sedmoro dece koja se polagano osamostaljuju i sami se hvataju u koštac sa problemima srpske svakodnevice. No, u odnosu na vreme kada smo prvi put upoznali porodicu Dušice Premović u njenoj tek započetoj kući na kraju sela, a to je bilo 2009. godine kada joj je iznenada preminuo suprug Milan i ostavio je samu sa sedmoro malih Premovića, danas je situacija mnogo bolja i to, Dušica potvrđuje, dobrim delom zahvaljujući i našim ljudima iz sveta koji su joj mnogo puta do sada pomogli.

– Mnogo je vode Moravom proteklo od vremena kada sam u trenutku ostala sama sa sedmoro dece jedno drugom do uveta. Bilo je trenutaka, ovo mi je teško da kažem, ali bilo je tako, u nemoći sam pomišljala na svašta, na najgore. Ali, sve sam izdržala zahvaljujući i ljudima iz sveta koji su mi slali novac i sada je vreme da im se zahvalim i da im otvorene duše kažem da sam decu izvela, i još uvek ih izvodim, na pravi put zahvaljujući njihovoj humanosti. Danas mi je mnogo lakše i mislim da smo i ja i moja deca stali na zelenu granu – Aleksandar je dobio posao u jednoj privatnoj pekari, oženio se i osamostalio, Biljana se udala, Ana i Živka zarađuju nešto novca povremeno radeći u jednoj prodavnici u Gornjem Milanovcu, Marjana je već srednjoškolka, a Luka i Jelena su učenici sedmog razreda onovne škole. I tako, sve ide po nekom redu i onako kako nam je zapisano – priča ne prestajući Dušica Premović, žena kojoj je uvek bilo teško izvući reč.

Poklon komšijama
Zapravo, nešto od ovih para iz Sidneja i dosta odeće i obuće koju su moja deca prerasla, odneću jednoj siromašnoj porodici sa mnogo dece iz susednog sela Oštra. Jer, moja deca i ja smo već stajemo na svoje noge, ali vidim i čujem da ima mnogo familija koje žive mnogo lošije nego mi, te je red da im se pomogne. Neće to biti prevelika pomoć, ali biće od srca i u želji da deci pokažem da i u davanju drugima ima mnogo zadovoljstva i radosti.

Od prethodne donacije koja je iznosila preko 100.000 dinara Dušica je, kako je i planirala, kupila deci toplu odeću i obuću, kupila je dosta hrane za zimu, drva, kupila je i novi šporet, usisivač i zamrzivač, ali poslednja dva uređaja još uvek nisu u funkciji jer je Dušica u svojoj skromnosti krila od ekipe “Vesti” koja je Premoviće posećivala uvek po danu da joj je zbog duga struja isključena već nekoliko godina.

“Sve što ste mi sada doneli uplatiću na ime duga za struju, koji je postao velik zbog zateznih kamata. Još jednom, zahvaljujem se svima koji su mi pomogli kada mi je bilo veoma teško, ali u Srbiji, ruku na srce, ima mnogo onih kojima je ovog časa pomoć potrebnija. Onima koji su brinuli o meni i mojoj deci, tim divnim ljudima, želim svu sreću ovoga sveta i da u miru i veselju provedu predstojeće praznike – poručuje Dušica Premović, koja je stavila tačku na ružnu prošlost i krenula lepšom stazom u budućnost.


POZIV DONATORIMA
Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Izvor: VESTI online