Nacrt Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom predstavljen je juče u Kragujevcu a održana je i javna rasprava na kojoj su učestvovali predstavnici gradskih i opštinskih uprava nekoliko okruga.

Ovaj Zakon koji će iduće godine biti u skupštinskoj proceduri obuhvatiće oko 400 hiljada dece u Srbiji a budžet za ova izdvajanja u socijalnoj zaštiti iznosiće 50 milijardi dinara.

Novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom treba da ukloni sve nedostatke ali I zloupotrebe sadašnjeg Zakona. Cilj je da se pomogne u podsticaju radjanja kao i da se pruži materijalna podrška porodicama, rečeno je na predstavljanju Nacrta ovog Zakona u Kragujevcu.

Preko 200 hiljada korisnika obuhvaćeno je porodičnim naknadama i dodacima i dvostruko više dece.

Deci sa invaliditetom i smetnjama u razvoju biće povećan dodatak, sa 30 na 50 odsto, predvidja nacrt novog Zakona, a izmene su i u iznosu naknade porodiljama za četvrto dete, koje će biti znatno smanjene.

Budžet koji je predvidjen za naknade porodicama sa decom iznosi oko 50 milijardi dinara, a kako je rečeno, očekuje se da će ovaj Zakon biti usvojen u prvoj polovini naredne godine.

Izvor:RTK