Pas2Prava drama odigrala se juče u autobusu GSP-a na liniji 25p oko 16 sati kada je vozač pokušao da izbaci iz vozila osobu sa invaliditetom jer je u vozilo ušla sa psom vodičem.
„Ušla sam u autobus i vozač je rekao „Izađite napolje sa tim psom“. Mislila sam da zbog gužve ne vidi da je u pitanju pas vodič, pa sam pokušala da mu objasnim, ali je on samo zaustavio vozilo. Nije želeo da nastavi vožnju dok ne izađem pa je oko 100 putnika počelo da me verbalno napada i da me tera iz autobusa“, revoltirano priča Vesna Nestorović Coka.
Kako kaže, ona je pozvala policiju koje je došla ali nisu znali šta da rade.
„Napravili su zapisnik, ali kada sam pitala policajca šta sada da radim, odgovorio mi je da je možda pravo vreme da angažujem advokata i tužim GSP „Beograd“, kaže Coka.
Kako je ispričala, vozač prvo nije želeo da nastavi vožnju dok ona ne izađe sa psom a onda joj je dao objašnjenje.
„Rekao mi je: „Šta ako neko stane psu na rep pa on onda nekog ujede?“ Onda je zvao svoje nadređene, nakon čega je bez reči nastavio vožnju. Zakon o psima vodičima stupio je na snagu 20. septembra, a ja sam već 21. poslala dopis svim institucijama pa i GSP-u. Čudi me da ne znaju da je psima vodičima dozvoljeno da uđu u javni prevoz“, kaže Coka.
Da sve bude još gore, putnici koji su se zadesili u autobusu nisu stali u njenu odbranu već su čak probali i da je nateraju da izađe.
„Jedni su me psovali, drugi tražili da izađem. Skoro svaki putnik mi je rekao da žuri, vraća se sa posla ili ide po dete… Samo su dve žene ostale sa mnom; čak su mi i ostavile kontakt telefone i rekle da će mi biti svedoci“, kaže Coka.
Priča je juče izazvala lavinu komentara na društvenim mrežama, nakon što je Vesna na iste okačila svoju priču.
Zbog ovog incidenta Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pozvala je danas Grad Beograd i lokalne samouprave da poštuju Zakon o kretanju uz pomoć psa vodiča, kako bi svim ljudima omogućili poštovanje osnovnih ljudskih prava medju kojima je i pravo na kretanje. Kako je podsetila Skupština Srbije 20. marta 2015. godine donela je Zakon o kretanju uz pomoć psa vodiča u kome se navodi da „osoba koja se kreće uz pomoć psa vodiča ima pravo na korišćenje svih prevoznih sredstava u javnom prevozu, uključujući i zadržavanje na svim prostorima koji su predviđeni za putnike“.
„Pravo na kretanje uz pomoć psa vodiča podrazumeva slobodan pristup i kretanje u javnom prevozu, objektima i površinama u javnoj upotrebi, u radnom i drugom prostoru“ navla je Brankica Janković u saopštenju.
Incident je osudilo i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
„Ponašanje vozača predstavlja narušavanje osnovnog prava osoba sa invalididetom, prava na slobodno kretanje. Ministarstvo podseća sve organizacije, pravna i fizička lica da su po Zakonu o kretanju uz pomoć psa vodiča, OBAVEZNI da usaglase odluke i način rada sa odredbama ovog zakona i na taj način omoguće nesmetano kretanje i boravak lica koja se kreću uz pomoć psa vodiča u svojim prostorijama, kao i da su propisane i kazne za onemogućavanje ostvarivanja utvrđenih prava“ – navodi se u saopštenju Ministarstva.

Izvor: Blic