Dar koji se ne odbija: Života i Ljiljana Stanojlović
Šta je presudilo da bračni par penzionera, 61-godišnja Ljiljana, rodom iz Žarkova i 68-godišnji Života Stanojlović, poreklom s Umke, koji četiri decenije rade i žive u Dicingenu u Nemačkoj, odluči da poklone svoj plac od 13 ari u čuvenom vojvođanskom naselju Čurugu jednoj porodici sa nekoliko dece, ne znamo, ali čvrsto smo ubeđeni da se nisu pokajali zbog odluke da deo svojih uspomena, deo svog života i delić otadžbine daruju nekome nepoznatom, bez imalo žala.
Dar koji se ne odbija: Života i Ljiljana Stanojlović
Dar koji se ne odbija: Života i Ljiljana Stanojlović

Svoju želju ovi naši verni čitaoci i donatori koji su učestvovali u više akcija Humanitarnog mosta, jednostavno su izrekli preko telefona:

– Voleli bismo da usrećimo jedan bračni par, ljude koji ne poseduju imovinu, a takvih je nažalost u Srbiji zaista mnogo. Bilo bi nam drago da mesto u koje smo godinama dolazili iz inostranstva na odmor, i provodili lepe trenutke, opet oživi dečjom grajom. Da neki vredni neznanci tu stvore sebi novi dom, da ostanu na zemlji i stvaraju na njoj bolji život… Vikendica koju smo posedovali uništena je zbog nemara ljudi kojima smo je ustupili da besplatno stanuju, ali mi smo i pored svega optimisti jer verujemo da će neko drugi znati da ceni ovakav poklon i voljni smo da takvoj familiji pomognemo, uz pomoć ‘Vesti’ da izgrade kuću za sebe – poručila je Ljiljana Stanojlović.


POZIV DONATORIMA
Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Na Humanitarnom mostu je veliki zadatak i odgovornost: pronaći porodicu koja bi bila voljna da napusti podstanarsku sobu, život u gradu i ode u Čurug, naselje od oko 9.000 stanovnika u Bačkoj, u severnom delu Šajkaške, u opštini Žabalj, na desnoj obali reke Tise, na pruzi Bečej – Novi Sad.

Ovo mesto spominje se prvi put 1238. godine, njegovi žitelji bave se poljoprivredom, zanatstvom i trgovinom. Poslednjih godina iz ovog velikog sela došla je i najteža ludaja od 433 kilograma, a ovu tikvu odgajio je meštanin Dušan Jankov. Pre godinu dana, dok je ceo Čurug slavio Spasovdan, na svet je stiglo ljubičasto telence, pa se domaćini hvale da su dobili i svoju Milku. Hvala porodici Stanojlović na njihovo plemenitosti, ovo je zaista dar koji se ne odbija.

Poznati Čuružani
Iz Čuruga, poznatog i po vetrenjačama, potekli su neki poznati ljudi: dr Jovan Tucakov, akademik, farmakolog, autor knjiga o lečenju biljkama, Petar Konjović, srpski kompozitor klasične muzike, Miloš Cvetić, dramski pisac i glumac, Teodor Ilić Češljar, slikar, Radivoj Ćirpanov, narodni heroj, vladika dalmatinski Fotije (Sladojević), Zdravko Rajkov, fudbaler i mnogi drugi.

Izvor:VESTI online